10-те най-красиви водопади в света

11
Добави коментар
terita
terita

Голяма част от водата, която пада от най-високия водопад в света, се изпарява преди да стигне басейна под него

Малко са нещата в природата, които са така запленяващи както водопадите. Грохотът от водата при разбиването в скалите, леките проблясъци при отразяването на слънчевата светлина и цялата мощ, която се крие зад този природен феномен са притегателна сила за огромен брой туристи. Представяме ви класацията на десетте най-красиви водопада на Яху травел.

Плитвички езера  (Хърватска)

Националният парк Плитвички езера се намира в югозападната част на Хърватска, а входът за посещение е приблизително 15 долара. Паркът предлага тричасови обиколки за групи на цена от близо 130 долара за група. Уверете се, че ще разгледате от централния вход. Възвишението над няколкото пещери предлага изглед към всички езера.

Най-близък голям град: Паркът се намира на 130 км. от Загреб

Най-подходящо време за посещение: От май до септември.

Ниагара (Ню Йорк и Канада)

Най-големият водопад в САЩ, Ниагара, се разпростира на границата с Канада. Обособени са три каскади – Американски водопади (50.9 м), Водопад Булченски воал (55.2 м.), които са на американска територия, Конска подкова (48.2 м.) пада на канадска територия.

Хората спорят коя държава има по-хубава гледка, но истината е, че най-добрата точка за наблюдение не е от никоя от страните, а от водата. „Прислужницата на мъглата” плава и от двете страни на река Ниагара. Плавателният съд, който побира близо 600 пътници, се приближава толкова до водопада, че се налага носенето на дъждобран.

Най-близък голям град: Бъфало, на 27 км. От Ниагара

Най-подходящо време за посещение: През лятото е претъпкано с посетители, така че няма да сбъркате, ако отидете май или септември.

Игуасу  (Аржентина)

Един от най-популярните участъци е Дяволското гърло, оформен под формата на подкова водопад, който е  82 метра широк и 701 висок. Бихте могли да посетите Игуасу сами, но ще видите повече, ако си наемете гид.

Най-подходящо време за посещение: За да срещнете най-добри цени и високи температури между 24 и 29 градуса, посетете го през октомври.

Най-близък голям град: Игуасу е на 90 минути полет със самолет северно от Буенос Айрес.

Анакапи (Хавайските острови)

Анакапи напомня пейзаж от Джурасик Парк. Слаба струя вода се излива от вулканични скали високи 90 метра в тропическите дъждовни гори. За да стигнете до този забележителен обект не ви трябва гид, туристическият маршрут е добре обозначен. Запасете се обаче с достатъчно вода, тъй като слънцето е силно, а преходът – изтощителен.

По пътя ще минете през бамбукова гора и ще пресечете няколко сладководни потока,  близо 3 км. по-навътре ще достигнете плаж, където не е необичайно да бъдат забелязани групи делфини, които си играят.

Най-близък голям град: Началото на туристическият маршрут е на 15 минути с кола от Аналей.

Най-подходящо време за посещение: От септември до декември.

Йосемит (Калифорния)

Този водопад е висок 739 м. Сам по себе си е невероятен, но заобикалящите го гранитни скали и гигантските секвои го превръщат в една от впечатляващите забележителности в страната. От паркинга на хотела Йосемит лодж може да се качите безплатно на автобус до спирка номер 6. Там започва туристическата пътека, която води до основата на водопада.

Най-близък голям град: Националният парк Йосемит се намира на 314 км. от Сан Франциско.

Най-подходящо време за посещение: От март до юни.

Виктория (Зимбабве)

Повече от два пъти по-висок от Ниагара и близо миля широк, този водопад е толкова мощен че при ясно време пръските от падането на водата могат да се видят от 48 км. Местните популации са също толкова интересни – бабуни, слонове и хипопотами често се срещат по бреговете на Виктория.

Най-близък град: Ливингстън е на около 13 км. от водопада.

Най-подходящо време за посещение: От февруари до май.

Съдърланд (Нова Зеландия)

Разположен в югозападната част на Националния парк Фиордланд е този водопад е  истински шедьовър. Водата се спуска от 580 метра височина и се отклонява в ляво и дясно , като така оформя три каскади. Най-добре бихте могли да видите триото като минете близо 5 км от туристическата пътека Милфорд.

Най-близък  голям град: Паркът се намита на 451 км. от Куинстаун

Най-подходящо време за посещение: От декември до февруари, когато в Нова Зеландия е лято.

Гълфос (Исландия)

Разположен на югозападния бряг на Исландия, това е един от най-нетрадиционно изглеждащите водопади. Има две нива и въпреки че нито едно от тях не е високо, съчетанието на двете представлява красива гледка. Ако  се включите към обиколка може да посетите водопада и още две известни атракции – гейзър и кратер на вулкан срещу близо 88 долара на човек.

Най-близък голям град: Има автобуси от Рейкявик, пътуването е около час и половина.

Най-подходящо време за посещение: От юни до август.

Анхел (Венецуела)

Това е най-високият водопад в света – 978 м.  Анхел е толкова висок, че част от водата се изпарява още преди да е достигнала до водния басейн. Когато се гледа от основата, това чудо създава впечатлението, че идва от нищото. И за разлика от повечето водопади се захранва с дъждовна вода от тропическите облаци.

Най-близък  голям град: Анхел се намира в Национален парк Канаима, който разполага с летище с връзка към Каракас.

Най-подходящо време за посещение: От юли до ноември.

Лангфос (Норвегия)

Вместо да пада по права линия като повечето водопади, Лангфос се стича по скала и накрая се влива във фиорда Акра. Той не е най-големият водопад в Норвегия, но комбинираната му височина  от 636 м и широчина от  62 м са впечатляващо съчетание. Лангфос е и един от малкото, които не са използвани за производството на електроенергия.

Най-близък голям град:  Може да шофирате пет часа от Осло до малкото градче Етне или да летите от Осло до летището в Хаугесунд, което е на 69 км. от Етне.

Най-подходящо време за посещение: От юни до септември.

Вижте още: