Моят опит с рейки

38
Добави коментар
vestitel
vestitel

Ако не вярваме в нещо, това не означава автоматично, че нещото не съществува

Така се почувствах при първия си сблъсък с човек, практикуващ рейки, и доброволно влязох в ролята на опитно зайче. Въпреки вътрешната си нагласа за неуспеха на начинанието, въпреки неверието и приемането на сеанса абсолютно на майтап, рейки-енергията проработи върху мен.

Не че ме излекува от неизлечима болест – беше просто една досадна синина, от тези дето носиш по цял месец, и единственото, което може да направиш, е да гледаш как петното променя цвета си с времето: от лилаво до бледо-жълто. Та, въпросната синина на ръката ми, след лек допир на мастера по рейки Т. само за 2-3 минути, просто изчезна.

Бях съсредоточена в цигарата си в другата ръка и внимавах да не прихна от смях. Не почувствах загряване от докосването, не чух мантра и не си усетих чакрите. Обаче повярвах на очите си.

Това провокира интереса ми и ме накара да разпитам Мастер Т., вече с достатъчно респект,

какво точно е рейки

А Мастер Т. започна да обяснява:

В превод от японски, рейки означава „универсална жизнена енергия“. Рейки е както енергията, която се намира навсякъде около нас, така и терапията, с която може да мобилизираме собствените си сили, да се лекуваме или да помагаме на някой друг. Основоположник на терапията, появила се в средата на 19 век е японският учен д-р Микао Усуи. Последователите му смятат, че той открил разковничето на това лечение в практиките на тибетската медицина, като бил вдъхновен от библейската история за Исус Христос и неговото лекуване чрез докосване.

Лечението или самолечението с този метод мобилизира организма, за да се пребори сам с проблема чрез балансиране на енергията в душата и тялото. Рейки практиката навлиза в западния свят през миналия век, а през последните десетилетия в много американски и европейски болници има специални кабинети. В тях се помага на пациентите да се възстановят по-бързо след операция, да се намали болката им и ред други съпътстващи традиционната медицина дейности.

Каква е причината човек да се запали?

Преди 15 години наблюдавах как мой съсед прави терапия на бебе, което имаше сериозен проблем с ушите. Имаше дори насрочена и операция. След 20 ежедневни сеанса от по половин час детето вече не се нуждаеше от нея. Всъщност детето вече нямаше никакъв проблем с ушите!

Ето как разбрах, че рейки не е само приказки. Това ме накара да изкарам първо ниво. Ходих само на 4 срещи, на които се обясняваха основните закони на рейки терапията: начинът, по който протича енергията, как да поставиш ръцете си, за да можеш да я отдаваш. След първото ниво вече имах право да лекувам себе си и околните.

Всеки човек може да го прави. Нужно е само да се отвори каналът, през който протича енергията. А тя е навсякъде – във въздуха, във водата, в минералите. Трябва да се научим да я насочваме в подходящата посока.

Всеки човек е отворен да приема и да дава енергия

Закон на природата е. Рейки мастерът увеличава само силата на този процес. Енергията влиза през чакра, наречена корона, разположена отгоре на главата. След това преминава през тялото и стига до ръцете.

През ръцете може да я използваме върху себе си или върху някой друг. Мастерът, който „отваря“ чакрата корона прави процеса на получаване и отдаване на енергия по-лесен. Ако си представим, че енергия тече през тръба, то посредством „отварянето“, тръбата става по-широка.

Тук Мастер Т. ме подложи на следния експеримент: поставих пръста си пред челото, на разстояние 1-2 сантиметра от т.нар. трето око (или мястото където индийките слагат червената точка). Затворих очи и зачаках нещо да се случи. Само след минути усетих топлина на върха на пръста, а после той започна да изтръпва малко по малко в посока към дланта.

Виждаш ли, това е доказателство за преминаването на енергия от т.нар. фронтална антена или още „окото на личността“. Чакрите са центрове на енергията, те са колелото на живота. А ключовият момент в него са енергиите, които влизат и излизат от тялото.

Признавам, че след това своеобразно шоу ми се прииска да мога да правя още и още неща, но за целта някой трябваше да ме „инициира“, да отвори моята чакра корона. Ето, казах си, имам си Мастер Т. на разположение… Но намеренията ми бяха порязани на мига.

Много е важно, да не познаваш мастера и да го възприемаш единствено като учител. Ако ученик и мастер са свързани по някакъв емоционален начин, тръбата не може да се отвори по най-добрия начин. Това не важи при лечение, а само при иницииране, при посвещаване. Така мастерът не трябва да бъде твой роднина, забранено е и да е бивш, настоящ или бъдещ любовник.

Аз съм обучил 1000 ученика. 800 преминаха първо ниво, 200 – второ, а 13 достигнаха до мастери. Всеки един от тях беше напълно непознат за мен до деня на курса.

Другото много важно нещо е, че, когато получаваш енергия от някого – под формата на терапия или като обучение, то това не бива да става безплатно.

Енергията трябва да се замени за друга енергия

в това число и за пари, доколкото сме вложили своята енергия, за да ги заработим. Принципът е: за да получим нещо, трябва нещо да дадем.

Енергията има количество. Нека си представим нашето тяло, пълно с енергия, като една чаша с вода. Колкото по-болен е нашият организъм, толкова по-кална е водата в чашата. Как да я изчистим? Като наливаме нова вода/енергия. Но за да я налеем, в чашата трябва да има място. Ето го и принципът – колкото повече отливаме от нея, тоест колкото повече от своята, макар и мръсна енергия губим, като правим някакво усилие, толкова повече място за нова енергия ще има.

Това отдаване и приемане продължава до тогава, докато тялото ни се изчисти. Докато водата в чашата стане кристално чиста. Никой няма представа колко мръсна е неговата вода, но всеки има своите болежки и страдания, които влачи с години, докато броят на лекарствата, които приема ежедневно се увеличава стремително.

Болшинството курсисти на семинарите по рейки са хора с хронични физически страдания, решени да си помогнат сами. Дали това е силно главоболие, болки в гърба, в стомаха или досадни брадавици, желанието на всички е да се обучат да контролират и да отстраняват проблема, като мобилизират собствения си организъм.

Стремежът е да се постигне енергиен баланс, тоест състоянието, в което сме здрави, спокойни и силни. Ако не сме, то според философията на рейки, някъде в тялото ни е нарушен балансът и енергиите не протичат както трябва.

Как се постига собствения баланс

и как се балансират енергиите на друг се научават в първото ниво на обучението в рейки.

Трябва да минат минимум 3 месеца след края на първото ниво, за да може ученикът да премине към второто. Той трябва да се научи да борави с енергията, да се научи да лекува себе си и други хора. Необходима е и практика.

От друга страна енергията също трябва да се научи да преминава през неговото тяло – от чакрата корона до дланите и пръстите, откъдето ще отиде към друг човек. Когато това стане факт, курсистът е готов да премине във второ ниво, където ще научи 3 от общо четирите рейки символа, а именно: Символът на силата, Символът на ума и Символът за изпращане на енергия от разстояние. Тези символи са ключовете за управляване на енергията, която може се изпрати от много далечно разстояние към конкретен човек – на принципа на молитвата.

Чак тогава разбрах, че когато споделям по скайп свой проблем с Мастер Т., а той ми пише „Изпращам ти енергия“ (при условие че ни делят 1600 км физическо разстояние), това не е обикновена приятелска любезност.

Не съм забелязала дали изпратената енергия ми е помагала по някакъв начин, вероятно заради моята непросветеност. Но със сигурност това е следващият урок, който трябва да науча, ако не за друго, то поне за да не отричам нещата, които не познавам.

По негова молба, запазваме анонимността на мастера.