Симптоми на депресия

1
Добави коментар
eli_bg
eli_bg

Симптоми на депресия: депресията е състояние с чести негативни мисли, лошо настроение, постоянно чувството на тъга, обезсърченост, нарушение в съня и ежедневни дейности. Има много фактори, свързани с развитието на депресия, сред тях са дисбаланс на серотонин, норадреналин и допамин. Невротрансмитерите функционират в областта от мозъка, която регулира емоциите и настроението. Ситуацията или екологични фактори също играят роля. Това са травми или стресови фактори, като например загуба на любим човек, загуба на работа или развод. Депресията може да се наблюдава в цели семейства. Правят се настоящи изследвания за търсене на специфични гени, които могат да бъдат свързани предаването на депресията в семейството.

Има различни видове депресия. Те включват тежка депресия, която е най-интензивна и сериозна по вид депресия. Дистимусно разтройство е по-лека по вид депресия, но е с дълготраен ефект и се отразява отрицателно на ефективното функциониране и чувство за благосъстояние. Друг вид е биполярното разтройство, известно също като маниакално депресивно разтройство, включва промени в настроението, от депресия в мания, както и след родилна депресия.

Няма специфичен тест за диагностициране на депресия. Диагностиката на депресията, започва с цялостна медицинска история, включително симптоми и завършва с пълен медицински преглед и изследване на психическото здраве.

Поставянето на диагнозата депресия може да бъде пропусната или забавена, защото симптомите могат да бъдат неясни, свързани с други условия, или поради стигмите, свързани с психични заболявания.

Депресията може да се дължи на скръб, развод, умора, стрес, биполярни разстройства, синдром на хронична умора, грип, хепатит, бруцелоза, токсоплазмоза, хипотиреоидизъм, карцином на панкреаса, карцином на белия дроб, карцином на щитовидната жлеза, дефицит на фолиева киселина, дефицит на витамин В 12, болест на Пик, хорея на Хънтингтън, множествена склероза, болест на Паркинсон, травма на главата, субдурален хематом, субарахноидален кръвоизлив, енцефалит, невросифилис, СПИН, злоупотреба с алкохол и други.