Станишев се оплака в Брюксел за нарушени човешки права

2
Добави коментар
user24
user24

четвъртък, 14 апр 2011 г. 11:22 ч.

По време на среща с европейският комисар по правосъдие и човешки права Вивиан Рединг Сергей Станишев е изразил опасенията, си че България през последните 20 месеца отстъпва от основните човешки права.

„Честно казано, никога не съм вярвал, че ще стигнем до това положение 20 години след началото на българския демократичен преход“, заяви Станишев, цитиран от БНР. Той потвърди, че е посочил пред Рединг редица примери, някои от които са били тема на дискусии и в Европейския парламент – използването на СРС-та за политически цели и тройно увеличеното им използване, много ниската им ефективност и възможността за филтриране и изтичане на информация – което пряко засяга гражданските права.

Станишев е изразил мнението, че в България се насажда атмосферата на страх и натиск върху всеки, който не споделя политиката, интересите и позициите на правителството.

„Спомнете си наскоро министърът на външните работи, който изглежда интелигентен човек и би трябвало да говори с дипломатичен език, заяви, че всеки едва ли не, който не споделя вижданията на правителството, е боклук. Не знам дали точно цитирам, но това беше смисълът. Това е абсолютно неприемливо и това създава страхова атмосфера в обществото“, категоричен е  лидерът на БСП.

Той е обърнал вниманието на Рединг и върху „безпрецедентната ситуация“ министърът на вътрешните работи да бъде определен за шеф на предизборния щаб на управляващата партия. „Това не се е случвало и това създава предпоставки за манипулация на изборите“, каза той.

Станишев посочи, че като лидер на опозицията е бил длъжен да информира комисаря за тези факти, макар лично да не му е било много приятно да го направи.

Любопитен факт е, че докато беше премиер самият Станишев виждаше в подобни срещи на тогавашният лидер на опозицията Бойко Борисов като опит да бъде „очернен” имиджа на България. Тогава лидерът на социалистите постоянно се подиграваше на Борисов, че все се оплаква в Брюксел.