Замъкът Хлубока

31
Добави коментар
FARAONKATA
FARAONKATA

За Замъкът Хлубока смело може да се твърди, че е отличен пример за кралски владетелски замък от Средновековието. Появява се на архитектурната карта на Чехия през XIII век, точно по времето, когато територията, на която е издигнат – границата между две владения на чешка територия, е политически „чувствителна”. Архитектите на Замъкът Хлубока залагат на идеята да го построят в стил „уиндзор”.

През средновековието Хлубока е последователно аристократична собственост и обект на кралската администрация. През 1562 г. княз Фердинанд I продава двореца заедно с правото на онаследяване на лордовете на Храдец, които доста променят замъка и го превръщат в невероятен пример за възрожденска архитектура.
Около век по-късно Ян Адолф I от фамилията Шварценберг закупува Хлубока. В началото на XVIII век неговият внук – княз Адам, предприема ремонти по замъка и го преустройва изцяло в бароков стил, което днес го прави един от най-красивите и отлично запазени барокови замъци.

Задължително трябва да се посетят спалнята и съблекалнята на принцеса Елеонора, т. нар. килер на Хамилтън, и читалня, които са украсени с произведения на изкуството на европейските майстори от периода XVI – XVIII век. Интериора става още по-богат със съдействието на красиви полилеи и орнаментирани прозорци от късния Ренесанс.Най-ценното от колекцията мебели на замъка Хлубока са разположени в т. нар. „Сутрешна гостна”, чиито интериор е стилно завършен с ръчно изрисувани китайски вази от XVIII век. Гостната, малката трапезария, залата за пушене и приемните са украсени с портрети на най-важните членове на фамилията на Шварценберг и ценни колекции от гоблени, тъкани в Брюксел през първата половина на 17 век.
Библиотеката на замъка Хлубока е най-голямата му зала, чийто интериор просто спира дъха на човек, прекрачил през прага й., която определено смайва с красивия си и богат интериор.
 Днес Хлубока е превърнат в музей, който освен, че е посветен на красивите фамилни мебели, картини и предмети на изкуството, е отдал своята площ и за експозиции на изящни готически картини и статуи.

сподели ме