Moon magazine » Blog Archive » Ролята на сълзите

10
Добави коментар
viliyana89
viliyana89

Ролята на сълзите

April 12th, 2011 Свилен Петров Posted in Съвети | No Comments »

Може би знаете, че сълзите са универсалният лубрикант за човешкото око, но дали сте наясно каква причина в еволюционно отношение стои зад емоционалния плач. Всеки е имал причини или поводи да поплаче. Има хиляди причини за това и още преди да се усетите очите ви започват да се подуват и сълзите потичат. Но какво казва медицината по въпроса за сълзите и плача.
Експертите разпознават три основни вида сълзи, които се отличават по своята функция и състав. Сълзите, които постоянно се отделят от слъзните жлези, медицината нарича базални. Те предпазват окото от инфекции и служат като овлажнител на очната ябълка. Тези сълзи са съставени от тънък слой слуз, вода, соли, антитела и ензими, които участват в защитата на очите от болестотворни микроорганизми. С всяко мигане базалните сълзи се разнасят по цялата видима повърхност на очната ябълка и по този начин помагат за движенията й. Рефлекторните сълзи се произвеждат, когато в окото има дразнител. По своя състав те се доближават до базалните сълзи, но се отделят в по-големи количества и има данни, че притежават по-силен антимикробен ефект. Емоционалните сълзи се секретират усилено при силни емоции. Тези сълзи съдържат много по-голямо количество протеини, които се натрупват в тялото по време на стрес. Прекомерното им количество пречи на нормалното функциониране на имунната и други системи в тялото. Когато човек плаче, тялото се освобождава от част от тези стресови протеини и именно това е най-вероятната причина повечето хора да се чувстват по-добре, след като са „излели“ своите емоции – чрез сълзи.
Един от основните видове протеини, който се освобождава по време на плач, е хормонът пролактин. Той е в по-големи концентрации в женското тяло и това се сочи като причина жените да плачат по-често.

Tags: жена, Жена плаче, плач, плаче, сълзи

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

You can leave a response, or trackback from your own site.