Великденски яйца

114
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Една от задължителната храна на масата през Великден са боядисаните яйца. Това не е просто украса, но и забавление и възможност за всеки член на семейството да изрази своята индивидуалност. 

Има много начини и методи за боядисване на яйцата за Великден. Индустрията произвежда много полезни инструменти: от цветовете на всички нюанси на дъгата до специалните стикери на тема Великден, поставки за яйца, лепенки и  украси като треви и др. 

Много често се използват естествени багрила като лучени люспи. Те придават кафяво-златист цвят на яйцата. Сварете люспите в продължение на 5-7 минути, след което поставете яйцата в тази извара. След 7-10 минути те ще бъде стабилно кафяво. 

Пресен сок от цвекло ще окраси яйца в една широка гама от цветове: от светлорозово към бордо. Използвайте неголяма но по-дълбока купа и потопете яйцето в сока докато стане червено. 

Ако използвате изкуствени хранителни оцветители съобразявайте се с инструкциите към всеки вид. Със тях може да покажете въображение и творчески начин да нарисувате яйца. Разбира се, това ще изисква малко повече време, търпение и умение, но резултата на вашите усилия ще се струва! 

Има различни начини да изпъкнете с красиво изрисувани великденски яйца. Ще ви представим някои от тях:

Боядисване на яйца с винена киселина:

  Необходими материали:
– 1 пакет винена киселина от аптеката,
– 20 яйца,
– комплект бои за яйца,
– домакинска хартия,
– голям лист хартия или вестник за постилане,
– поставка от шоколадови бомбони.
  Използвани инструменти:
– Тенджера за варенето на яйцата,
– клечки кибрит с навити памучета на единия край,
– капкомери
– найлонови ръкавици.

  Изпълнение: Измийте яйцата с мека гъбичка. Сложете яйцата в тенджерата и ги залейте с вода, докато ги покрие. Добавете винена киселина. Сварете яйцата /15 минути след като заври водата/. Оставете ги да изстинат във същата вода. Щом се убедите, че по черупките са се образували кристали, извадете яйцата на голям мек лист домакинска хартия. Докато са мокри, трябва да се боядисат.
Приготвяне на боята
1-ви начин: В поставката от шоколадови бомбони се сипват прахчета боя, добавя се малко вода, докато се образува кашичка. След това с клечиците се топи и се нанася върху яйцата.
2-ри начин: в поставката от шоколадови бомбони се сипват прахчетата боя, добавя се вода, докато се получи рядка смес. След това вземате капкомера и капете върху яйцата – бързо и лесно!

Яйца с флорални мотиви. Цвят или листа от различни растения леко се навлажняват и се залепват за яйцето. След това цялото се обвива в чорапогащник или някаква неплътна материя и се потапя в боята. При махане на обвивката там където е бил листа остава небоядисано.

Яйца с други мотиви. Тук може да използвате въображението си и да изрежете каквито искате мотиви – звезди, сърца, надписи. При варене на яйцата, поставете фигури от тиксо. Когато яйцата са охладени – внимателно отстранете лентата. частите, които не са били покрити се оцветяват, а другите остават бели. 

Яйца рисувани със свещ или восък. Докато още са топли вземете една свещ и се отдайте на творчество. След като ги потопите в боята тази част, където има восък ще остане небоядисана.

Писани яйца: Тази техника, наречена още багик е разпространена в много краища на България. Типични примери са Чепинско, Велинград, Ракитово. Практикува се със специален инструмент – писалка. На върха на писалката има восък, който като се загрее на свещ рисува фигурите по яйцата. Самите яйца трябва да се сурови, а писеца на писалката се нагрява переодично на свещта докато се изпише цялото яйце.
На нашия пазар продават комплекти за писани яйца, които изглеждат като на снимката:

Боядисване с желатин:
Единия начин е този : Разтваря се желатин – да стане гъста каша.
Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина. След това с друга четчица се нанасят фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски яйца. Получават се фантастични фигури
Вторият начин е този : Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша (боите трябва да са прахообразни,за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода). Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание,но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно…

Мраморни яйца. В купичките с боя сложете 1 супена лъжица олио. След като потопите яйцата ще се получат много интересни украси. Можете да използвате няколко цвята като потапяте яйцето последователно в различните боички.

Шарени яйца. На парче памук, голямо колкото да обвие яйцето, сложете различни цветове от багрите. Обвийте яйцето и го задръжте така за 1 мин. докато цветовете попият по яйцето.

Освен изброените до тук методи има още безброй такива – с лепило и мъниста, рисувани с четка и боички, декорирани с техниката декупаж.

ТУК може да разгледате различно украсени великденски яйца и да почерпите идея за своите. 

Автор: Hobyto.com