Жираф

4
Добави коментар
darkenergy_
darkenergy_

Най-високото днес животно в света, Giraffa camelopardalis, което не може да се сгреши заради извънредно дългата му шия. Мъжкият е по-голяк от женската и при плешката е висок 3,5 m , а общата му височина е 5,5 m. Има девет подвида, сред които петнистият жираф, срещан из цяла Африка южно от Сахара, и мрежестият жираф в Източна Европа.

Главата носи къси здрави рога, които са костни израстъци, покрити с кожа. Големите кафяви очи са защитени от дълги мигли, езикът е приспособен за хващане и може да се изпъва до 50 cm. Къса грива се простира по шията и гърба. Дългата шия и езикът му позволяват да пасе високо в дърветата. Специална защитна система предпазва кръвообращението, когато той издига главата си до пълната височина. Тежестта на шията се балансира от предните крайници. Въпреки дългата шия жирафът е грациозно животно, способно да препуска със скорост 50 km/h, като краката от всяка страна се движат едновременно.

След бременност от четиринадесет-петнадесет месеца се ражда само едно малко. Доста неуверено в началото, малкото започва да се движи самостоятелно двадесет минути след раждането.