Какъв е цветът на морковите?

38
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Какъв е цветът на морковите?

Морковите не са разкривали своя оранжев цвят цели 5000 години. Най-ранните данни за употреба на моркови от хората датират от 3000г. пр.Хр. в Афганистан. Тези първи моркови са били пурпурночервени отвън и жълти отвътре.

От къде произхождат морковите

Древните гърци и римляни култивирали растението, но главно за медицнски цели-морковите били смятани за силен афродизиак. Известният римсик лекар от 2 век Гален препоръчва морковите като намаляващи газовете в стомаха. Той пръв ги разграничава от техния близък роднина, пащърнака.

Когато арабски търговци разнесли семена на моркови из Азия, Африка, Арабия, морковите растели в различни оттенъци на пурпурно, бяло, жълто, червено, зелено и дори черно. Първият оранжев морков бил отгледан през 16 век в Холандия като патриотичен знак към холандската кралска фамилия на ,,Аранжевите”.

Защо морковите са оранжеви

През 17 век холандците били основните производители на моркови в Европа и всички съвременни сортове моркови произлизат от техните четири оранжеви сорта:ранен полудълъг, късен полудълъг, пурпурен и дълъг оранжев.

Напоследък се появява модна тенденция за неоранжеви моркови-в магазините могат да се намерят бели, жълти, тъмночервени и пурпурни моркови. През 1997г в Исландия беше отгледан морков с вкус на шоколад като част от една програма за привличане на децата към вегетарианство. Той обаче беше изтеглен от пазара само след осем месеца.

Според Обединените нации през 1903г. е имало 287 различни вида моркови, а сега те са само 21.Някои сортове моркови съдържат протеин, който задържа растежа на ледените кристалчета. Този естествен морковен антифриз може да бъде използван за съхранение на човешки тъкани и за медицински цели, както и  удължаване срока на годност на замразени хранителни продукти.