Вилдан Байрямова: Проектът на Дал е червена лампичка, може да повтори идеята на ГЕРБ

4
Добави коментар
jurnalist
jurnalist

Вилдан Байрямова: Проектът на Дал е червена лампичка, може да повтори идеята на ГЕРБ

20-04-2011 15:30

 

„Всеки член на ДПС, бил той само активист или депутат, щом изрази гласност, собствена мисъл, различна от генералната линия на партията, бива изключен. Доста хора по места са притискани“, заяви в ефира на „Радио К2″ Вилдан Байрямова – журналист, кореспондент на вестник „Монитор“ от град Кърджали. Тя коментира изключването на депутата Корман Исмаилов от Централното бюро и от парламентарната група на ДПС, което бе оповестено вчера, както и настроенията сред сподвижниците на партията на Ахмед Доган.

 

„На този етап все още не мога да направя обобщение на цялостната ситуация в ДПС. Успяваме да видим онова, което е на повърхността, което е изречено на пресконференция в София. Но според мен става дума за тежка криза“, посочи Байрямова в разговор с водещата Силвия Стефанова. Според нея кризата е не само в „кондицията на партията“, но и във връзката й със симпатизантите и членовете на Движението за права и свободи по места.

 

„Елитът на ДПС, в лицето на Централното оперативно бюро, гласува единодушно изключването на Исмаилов още при предлагането на точката от дневния ред. От цялата несиметрична равнобитка, както казваше монарха-премиер на републиката ни, най-симпатична ми е обаче идеята за прочистването на обвързаните с ДС кадри от всички възможни нива“, коментира Вилдан Байрямова. „Доколкото разбирам това е основната цел на хората около Касим Дал и Корман Исмаилов. Точно заради това те биват изритвани. Но ми се струва, че един катарзис е много потребен не само на ДПС, а и на цялата политическа система“, допълни журналистката.

 

Тя смята, че проектът на Касим Дал няма да „разцепи“ ДПС, нито ще го „ликвидира“. Идеята била да се учреди неправителствена организация, а не да се тръгне към учредяването на нова партия, обясни Байрямова. „Този проект около Дал е много силна червена лампичка. Но нищо чудно, ако идеята за промяна вътре в ДПС, както се прокламира „отдолу нагоре“, то проектът да повтори пътя на ГЕРБ – от неправителствена организация до политическа партия“, обяви кореспондентът на в-к „Монитор“ от Кърджали. „Макар че за българските турци, а и за изселниците в Турция, за емигрантите на запад, това би означавало да противопоставиш брат на брата“, подчерта тя.

 

Байрямова е на мнение, че никога у нас не се е случвало турският етнос да бъде „пръснат и вграден в различни партийни пристрастия“. А това, според нея, е „голям пропуск“ за другите партии. „Защо те не работят сред турците, защо не ги интегрират в себе си?“, отправи питане в ефира на „Радио К2″ журналистката.

 

Тя заяви, че елитът на ДПС трябвало да излезе от „старата си черупка“ и „да обнови лицето и политиките си“ чрез „юпитата“ – младите и образованите хора. „Това е единственият правилен път. Те трябва да заменят „старите муцуни“. Да не забравяме, че и Доган на последната национална конференция на ДПС отново намекна за намерението си да се оттегли и да даде път на младите лица, на младите лидери. Не знам дали е бил искрено, но това е неизбежно“, посочи още Вилдан Байрямова. Според журналистката промените в партията били наложителни, защото през последните две години Движението за права и свободи е „доста изолирано“ и „капсуловано в себе си“.

Източник: „Радио К2″