Погроми в село Елена заради 5 агнета

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Елена преживя погроми с брадви

Кражба на 5 агнета предизвика погроми в хасковското село Елена. 3 къщи на калайджии от селото са разбити, няколко автомобила потрошени, а поне десетина души пребити. Сред пострадалите има 63 годишна жена, 3 годишно дете и инвалиди.

Началото на погромите е било вчера около 18 часа. Ударна команда от 4-ма души е започнала методично обхождане на къщите на калайджиите и са трошели с брадви врати, прозорци, покъщнина и битова техника. Акцията била отмъщение за откраднати 5 агнета от бай Али Чешмеджията. Неговият син възглавил командата и тръгнал да разследва кражбата.

Почнал с калайджиите, набеждавани от години за главните крадци в селото. Първите питани отговорили че нямат нищо общо и посочили като евентуални виновници хора с пазарджишка кола, която се била мярнала из селото в деня на кражбата, понеделник. Пазарджишка кола наистина е имало, но никой не повярвал, че гостите са виновни. След безуспешно претърсване на къщите за следи от агнетата, наказателния „взвод“ започнал да бие.

„Влезнаха в къща с инвалид и възрастни хора. Пребиха ги като кучета. Нападнаха и деца“ през сълзи обясняваше Иван. Майка му пострадала тежко от ритници в корема. В Хасковската болница му казали, че има вътрешни разкъсвания и е необходима незабавна операция. Жената обаче е неосигурена, а Иван нямал 500 лв, които по думите му искали за операцията. Щял да я води в Пловдив. Заради липсата на пари обаче днес я върнал в селото.

Цялата покъщнина в 3 къщи е унищожена

В третата къща, новите „есесовци“ попаднали на 3-годишната Василка. Детето се разминало леко-изяло само няколко шамара. Проблема бил, че Василка имала операция на сърцето. Родителите и се уплашили за живота и повече от побойниците. Извели на бегом щерка си от дома. Като се върнали, въобще не обърнали внимание на разбитите телевизор и хладилник. Важното било, че оцелели.

Поне още дузина роми са със синини. Някои се бяха примирили-терора върху тях не бил от вчера. Други обаче сипеха люти закани. „Има колове и ония турци ще ги ядат“ ревеше от яд млад мъж с огромна синина под окото.

За полицията случаят е дребна свада. Извършителите са задържани за обяснения и после освободени. Доста след тях вървеше разпитът на битите. „Все едно ний сме виновни, че ни биха“ тъжно се възмущавата еленчани.

Всички паркирани коли са били потрошени

Калайджиите се преселили в селото преди много години. Макар местните да не ги обичат много, различните етноси карали някак си. От няколко години обаче циганите са набеждавани за всеки золум. По думите им, всичко тръгнало от предизборно обещание на сегашния кмет на селото, че до няколко години ще изчисти Елена от калайджии. За бай Али чешмеджията, от чиито откраднати агнета тръгнала свадата, властта даже е мека и не може да защити населението. Затова кореняците еленчани взели нещата в свои ръце.

Видеорепортаж от мястото на събитието вижте тук.

Г.Христов

Бити са всички наред, дори и този инвалид

3-годишната Василка е била с операция на сърцето

Част от потърпевшите бяха извикани на разпит в Хасково

Майката на Иван е с вътрешни разкъсвания. Семейството и няма пари за операция