Нашествието на градските номади

40
Добави коментар
stancheva
stancheva

Преодолявайки смазващия трафик на големия град,  тичешком искаш да купиш кафе от автомата до офиса и докато обмисляш как да се оправдаеш пред шефа за закъснението, с ужас виждаш, че топлата, ароматна напитка изтича напразно, защото няма чашка. Този дребен инцидент може да вгорчи целия ти ден, но едва ли ще се сетиш, че съсипва бизнеса и на фирмата, която е собственик на вендинг автомата*. 

„Причината е, че чашите – едно от малкото неща в тези машини, което е българско, са некачествени и не отговарят на стандартите за антистатичност“, казва Свилен Стрезов, управител на едноименната фирма, предлагаща вендинг услуги. Той уточнява, че заради цената на петрола вносните продукти са станали много скъпи и почти всички вносители са намалили оборотите си.

Фирмата на Стрезов предпочита да продава в по-големи чашки, но изборът на българския пазар не е голям. Има партиди на „Софияпласт“, които просто ни съсипват здравето. Като попаднем на такава, започват да ни звънят, обикаляме като луди обектите и правим страшно много разходи заради това, че някой не си е свършил работата“, обяснява Стрезов.

Отдавна сме свикнали с тихото и удобно присъствие на автоматите, които денонощно могат да ни доставят поне топла напитка. Специалистите са категорични, че България все още e далеч от точката на насищане с услуги от вендинг машини. У нас почти напълно отсъстват цели групи автомати, като например за вестници, за детски играчки, за цигари и редица други стоки. В САЩ вече се проектира вендинг машина, която продава лекарства и работи на принципа на банкоматите. Стига да има рецепта и код, който машината може да разчете. Дори в чакалните на някои  болници са инсталирани автомати, от които чрез електронен сигнал, зададен от лекуващия лекар, пациентите се снабдяват с нужните лекарства.

Началото на вендинг индустрията е поставено във Великобритания. През 1880 г. в Лондон е отпечатана  първата пощенска марка, на която е изобразена вендинг машина. Сега подобни автомати има навсякъде и с напредването на технологията от тях може да се купуват продукти не само с монети, но и с банкноти, специални карти или чипове.

„Съществува поверие, че това е бизнес, който в световен мащаб се генерира от мафиотски структури. Не знам дали в България е така, но през 1997 г., когато започнахме да работим като оператор на вендинг услуги, бяхме едни от първите в страната“, разказва Свилен Стрезов. Оттогава се внасят масово автомати, но докато едни доставят нови машини, други изкупуват от Европа, предимно от Италия и Испания, всичко ненужно и некачествено, товарят го на ТИР-ове, рециклират и продават. Сега в интернет могат да се намерят стотици обяви за продажба на вендинг машини.

Цените на новите апарати се определят от марката на производителя и от възможностите на отделните автомати – колко или какви напитки и храни предлагат. Сред основните показатели е максималният брой хора, които могат да се обслужат за един ден. Затова нова машина може да струва най-малко 3 хил. лв. или да надхвърля 14-15 хил. лв. Рециклираните са наполовина по-евтини.

„Повечето оператори в България стартираха с машини втора употреба и сега става подмяна на парка“, коментира Христина Кунчева от фирма „Енко Вендинг“ – един от най-големите вносители в страната. Наблюденията на мениджърите от бранша показват, че продажбите се определят от два фактора – цена на предлаганата стока и местоположението на автомата, а не от марката на машините. Освен това рециклираните, макар че са доста по-евтини, вече се търсят все по-малко, защото собствениците или наемателите на новите офис сгради не се съгласяват да сключват договори с оператори на машини втора употреба. Основната причина за подобно решение е, че към тях не могат да се монтират апарати за връщане на монети, а това отблъсква много клиенти.

Никой не може да каже колко вендинг машини работят в страната. Над 100 фирми преброи търсачката на Google, които са включили в предмета си на дейност оператор или вносител на вендинг машини. В България няма браншова организация, която да защитава интересите на този бизнес.

„Всеки се бори сам. Местата, където е изгодно да се поставят автомати, са доста ограничени и влизаме в тясна конкуренция помежду си“, казва Свилен Стрезов. Сега съществуват няколко големи и десетки малки фирми, които упорито изграждат собствен бранд, за да гарантират качеството на своите услуги. Досега бе достатъчно някой, регистрирал фирма, да купи машина и да я постави на произволно място. Ако му потръгне и не го изгонят, може да печели от нея. Приходите се определят от мястото, където е поставена машината, и затова в големите градове пазарът на вендинг услугите бързо отесня. Автомати могат да се видят дори на най-неочаквани места – високо в планината или забутани в някой вход на жилищна кооперация.

Данъчните си затварят очите… В разрез с наредба на Министерството  на финансите, която изисква продажбите да се отчитат на касови апарати, вендинг машините нямат такива. В Европейския съюз обаче има строги изисквания. „Системи, работещи с чипове или кодове, все повече се монтират на вендинг автоматите и все по-често се използват от операторите, които държат да са изрядни данъкоплатци. Още повече че телеметрията и стандартите се развиват и това им позволява бързо и точно да отчитат приходите от автоматите 24 часа в деноношието“, казва Катерина Пиана, генерален директор на ЕВА, по време на проведен неотдавна форум на организацията.

„Положението в България е отчайващо. По-голямата част от машините, които се внасят, са втора ръка. Те правят кафе, но не са пригодени за допълнителни устройства, каквото е изискването на ЕВА. Западните фирми ги изхвърлят от употреба, защото има общоевропейски указания“, казва Невяна Бумбарова, управител на фирма „Тийм интелект“, която предлага към всеки автомат да се прикрепи вграден GSM. Чрез автоматична връзка с компютър може да се съобщи в офиса каква сума е събрана, кой продукт е свършил, има ли повреди в машината.

„Досега нито една фирма за вендинг услуги в страната не е монтирала такъв апарат, а само така може да има комуникация към автоматите, за да се следят покупки, продажби и на базата на счетоводна информация да се изчислява данък. Никой няма интерес първо да плаща за устройство, а после и данък“, твърди Бумбарова. По същата причина никой не иска да се съобразява и с изискванията на ЕВА, свързани с хигиената на храните и напитките, предлагани от автоматите.

…И здравните инспектори спят Докато производители, преработватели и продавачи на хранителни продукти трябва да имат въведена ситема за качество и безопасност – ХАСЕП, службите на РИОКОЗ не правят проверки на вендинг машините. Необходимо е само еднократно одобрение на технологията при внасянето им в страната. Вендинг автоматите са настроени да поддържат качеството, като следят за температура на водата или количеството на продуктите, но не и за тяхната безопасност. Всичко е в ръцете на операторите – дали слагат качествени материали и добре ли поддържат техниката. Много от фирмите, търсещи бърза печалба, не правят добър сервиз.

Просто чакат някоя част да се счупи и тогава я подменят, без да се занимават с профилактика. Може ли някой да си представи какво съдържа кафе, бульон, чай, топъл шоколад или какао, купени от вендинг автомат, „паркиран“ на улицата? Продуктите трудно могат да се защитят от мравки или друга пълзящи твари, а да не говорим за градския смог, който доовкусява напитките. Да не говорим за побългарените заслони или къщички в планината, които също се пълнят с вендинг автомати.

Индустрия на особен режимВсе още никой не регулира този бързо разраснал се бизнес в България. Тъй като няма браншова организация, страната ни не е сред членовете на Европейската вендинг асоциация (ЕВА). Тя е създадена преди 30 години и работи в рамките на Европейската комисия. Асоциацията лобира за вендинг бизнеса при подготовката на нормативни документи в областта на екологични изисквания и технически параметри на машините, включително стандартизация на разплащателни системи и фискални апарати.

Нейното становище се коментира при обсъждане на законодателството в областта на безопасността на храните, диетите и здравословното хранене. ЕВА има за цел да въведе регулации в бранша, като определя стандарти за технологията на автоматите и качеството на консумативите, но има и свои собствени наредби, които са извън европейското законодателство, но би трябвало да се спазват от вендинг индустрията.

Обороти за 15 млрд. евроПо обобщени данни на Европейската вендинг асоциация (ЕВА) индустрията с автомати за напитки, храни и други стоки се развива изключително бързо в новите страни- членки на Европейския съюз. Основните причини за това се крият в интереса на местните фирми, в значителните инвестиции на утвърдени вече компании и не на последно място, защото „навиците на потребителите се развиват по начин, подобен на този на западноевропейските – хранене навън и „номадски“ начин на живот.“

По данни на ЕВА разпространението на машини за напитки в бутилки и кутии е намаляло в Европа през последните няколко години за сметка на увеличеното потребление на кафе и сокове. Членовете на ЕВА са 18 национални асоциации от 19 страни, които включват 10 хил. фирми и 49 корпорации. Общо те притежават и обслужват близо 3.7 млн. вендинг машини, а годишният им оборот възлиза на 15 млрд. евро.

*Апарат за самообслужване, от който се продава стока напълно автоматично срещу определена сума или специален жетон. Най-често срещаният вид са автоматите за кафе и други топли напитки.

Сподели:
По имейл
В Ibox.bg
Във Facebook
В Svejo