Преглеждат безплатно за заболявания на щитовидната жлеза

2
Добави коментар
user24
user24

сряда, 27 апр 2011 г. 10:43 ч.

Национална скринингова кампания за заболяванията на щитовидната жлеза започва от май в няколко града в страната.

Международната седмица на  заболяванията на щитовидната жлеза ще бъде отбелязана за пръв път в България от 23 до 29 май.

Целта на инициативата е да се повиши информираността на пациентите, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят  своевременно лекарска помощ.

Национална скринингова кампания ще се проведе от 26 април до 14 май . С помощта на специално оборудван за целта микробус, ще се направят безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване на щитовидната жлеза  в няколко български града – Благоевград, Сандански, Дупница, Перник, Кюстендил, Радомир, Пазарджик, Хасково, Харманли, Кърджали, Елхово и Смолян.

Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, като заболяванията по-често засягат жените.

В последните години честотата на щитовидните заболявания нарасна значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тироидни заболявания, като те се срещат осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Щитовидната жлеза е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве.

Тя е малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тироидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др. Тези заболявания са хронични и нелекувани навреме могат да доведат до тежки сърдечно съдови заболявания (аритмии, артериална хипертония, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт), безплодие, спонтанни аборти.

Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани.