Живот в самота: 85-годишна баба е единственият жител в Ивашница

47
Добави коментар
jvasi
jvasi

Всеки българин ще е гражданин след 50 години, защото българското село ще изчезне през 2060 година. Тази демографска картина начерта НСИ при последното преброяване на населението в страната. Доказателство за това махалата Ивашница, край троянското село  Черни осъм, където е останал един единствен жител

Баба Елена ни посреща със сълзи в очите. Защото сме единствените, които минават покрай къщата  й от седмици насам.  Живее сама, до пътя и реката. С четири овце, две агнета и една коза.

Най-голямата мъка на баба Елена е, че няма кой да я гледа. Сестра й починала преди три месеца. Преди това двете си били утеха една на друга.

85-годишната жена не помни кога за последно е слизала в Троян. От години кракът й не е напускал родното място. Бабата има снаха, която я викала при нея в града, но тя отказала.

Пенсията на баба Елена е  115 лева. Твърди, че й стигат, но дори и тя, високо в Балкана вече е усетила кризата.

Баба Елена събира съчки, за да има за печката, да й е топло. Води овцете и козата по чукарите. И така от сутрин до мрак.  Защото така е научена от живота.

С носталгия си спомня времето, когато в махала Ивашница са живяли 60 души. Половината са й били роднини.

И въпреки че целият й живот е минал в работа и трудности, баба Елена се гордее с махалата, в която днес е единствен обитател.

На тръгване й обещаваме пак да дойдем. На рождения й ден през юни. Поръчва си подарък – пакетче кафе.