Отходни тръби на Доспат и Сърница бълват в язовир Доспат

5
Добави коментар
Smolyan
Smolyan

Отходни тръби от градовете Доспат и Сърница се изливат в язовир Доспат от години. Това стана ясно покрай суматохата около замърсяването с нафта във водоема.

„ Отдавна сме сигнализирали за това до МОСВ. Кандидатствали сме по принцип, но в момента с приоритет са населени места с над 10 хил. жители. Но ние въпреки това сме стартирали процедурата по избор на проектант за изграждане на пречиствателни съоръжения“, казва кметът на Доспат Антим Пържанов. Междувременно засега не е ясно колко ще струва на държавата и общината почистването на нафтата разляла се на 5 дка площ в язовира. Работата по ликвидиране на петното ще продължи и утре.  Разливи на нафта заплуваха из язовира още от четвъртък, но все още не е ясно как нефтопродукта е попаднал в язовира.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.   Въпреки че няма опасност за хората и околната среда, вече трети ден над 20 души се борят със замърсяването.  „Една ивица около 10 м приблизително широка и около километър – два дълга има по левия бряг на язовир Доспат. Радостното е, че няма никакви последствия. Няма умряла риба“, каза Тодор Каров, главен експерт от РИОСВ – Смолян.

Почистването е първата по рода си мащабна акция в язовир на територията на Южна България. Най-големите съмнения са, че замърсяването е дошло по канализационен клон от Доспат, но разследването е трудно, защото нафтата отдавна е отмита от отпадни и дъждовни води от канализацията.

Смолян прес

Сподели във Facebook

Още в:
Под лупа

Нямате право да публикувате коментари в момента.