Българска национална телевизия – Новини – Общество – Тържествено честване на Априлското въстание в Панагюрище

23
Добави коментар
FARAONKATA
FARAONKATA

В Панагюрище тържествата за 135-тата годишнина от избухването на Априлското въстание започнаха с литийно шествие. Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за загиналите в храма „Свето въведение Богородично. Там панагюрските духовници пренесоха знамето на въстаниците и Поибренския кръст, който е бил неотлъчно с Хвърковататата чета на Бенковски. Историческият спектакъл-въстановка „Мъжество и саможертва показа епичните боеве край града.

Панагюрище почете 135-тата годишнина от Априлското въстание с едноминутно мълчание. В памет на загиналите за свободата българи бяха поднесени венци и цветя от името на държавници, политически сили и граждани. Историческият спектакъл „Мъжество и саможертва върна хората към драматичните събития от 1876-та. Членове на клуб „Традиция“, женското дружество „Райна княгиня“ и читалищни дейци се превъплътиха в бунтовници и башибозуци. Те пресъздадоха миговете на превъзбуда след прочитането на „Кървавото писмо“ и обявяването на въстанието в Четвърти революционен окръг.

Тежките сценични боеве се разиграха в подножието на Мемориалния комплекс „Априлци“. Те показаха как преди 135 години по-малко от 1000 българи са се били за свободатата си с 8 000 башибозуци и редовни войници. Летописците припомнят, че тогава турците са стреляли по въстаниците с немски оръдия. В порива си за освобождение от петвековното робство нашите са гърмяли по ордите на Хафъз паша и многобройните му подкрепления с едно черешово топче.