РЕКВИЕМ ЗА ЕДНА ДЕТСКА ГРДИНА

1
Добави коментар

14.04.2011 / 22:38

Не случи на кмет детската градина в кв. „Ново село“, ул. „Пейо Яворов“ № 68. С пролетното име „Теменуга“.

И предишно – „Елена Мъндева“. Това име е на една изключително храбра млада жена -антифашистка, чийто труп е бил изнесен за всеобщ ужас и потрес на площада в Сливен, но това е друга история…

В случая говорим за сградата на детската градина, която към днешна дата вече също прилича на труп.

Ето накратко хронологията и фактологията, доколкото Агенция Сливен успя да ги проучи и подреди.

През 2007 г. РИОКОЗ – Сливен издава предписание да се извърши ремонт на покрива и вътрешно боядисване на сградата.

На 10.09.2009 г. проверка на РИОКОЗ констатира, че се прави ремонт.

С началото на новата учебна 2009/2010 г. децата се преместват в Детска ясла № 15 заради ремонта.

На 3.11 2009 г. комисия на Община Сливен прави оглед и изготвя протокол, че сградата е опасна. (Това се пада някъде насред ремонта й.)

На 22.03.2010 г., след своя проверка, РИОКОЗ изготвя протокол, че в момента се извършва ОСНОВЕН РЕМОНТ на сградата и поради това децата са настанени в Детска ясла № 15.

На 28.09.2010 г., с решение № 1009, Общинският съвет дава съгласие Община Сливен да участва с проект за изграждане на Общностен център за деца и семейства, като общинската администрация въвежда в заблуждение общинските съветници, че на мястото на старата сграда на детската градина, която ще трябва да бъде съборена, ще бъде построена нова, заедно с отделно крило за въпросния дневен център за деца от рисковия контингент и с увреждания.

В официално публикувания текст на решението обаче никъде не е фиксирана детската градина като терен за осъществяване на проекта.

Много по-късно се разбира, че Общината изобщо не е кандидатствала с въпросния проект, тъй като допустимата за кандидатстване сума по никакъв начин не може да покрие строителството на новия комплекс от Общностен център и нова детска градина.

Но това не пречи „Теменуга” да бъде подложена на методично разрушаване. Първо са разрушени помощните постройки в северната част на терена, точно зад магазина „Мерканто” на бул. „Панайот Хитов”, после постепенно се започва разрушаване на оградите, а след това и на други елементи – прозорци, врати, вътрешни стени на масивната сграда. Така за една година тя действително е доведена до непригодност за обитаване.

През месец декември 2010 г.поредна проверка на РИОКОЗ установява, че в сградата не се извършват ремонтни дейности.

Кога точно и защо са преустановени ремонтите, тепърва ще разследваме.

Както и кой е подписал протокола от ноември 2009 г. за негодност на сградата и защо в такъв случай през март следващата година в ход е бил основен ремонт.

На 28.02.2011 г. кметът Йордан Лечков издава заповед, основаваща се на протокола на общинската комисия от ноември 2009 г., с която разпорежда събаряне на двуетажната сграда на детската градина и едноетажната пристройка към нея в тримесечен срок.

Но очевидно бързането е голямо, тъй като още преди средата на април, разфасоването на детската градина започна, при това с голямо усърдие..

Под личния контрол на кмета Лечков. Така пише в заповедта.

И сега стигаме до най-интересното.

Както вече стана ясно, уж заради ремонт, а всъщност за да агонизира, за което изрично е издаден протокол още през 2009 г., сградата на ЦДГ „Теменуга – 2” е освободена не само от обитаване, а и от цялото си имущество. Децата и имуществото са разпределени между ЦДГ „Теменуга – център” в кв. „Република” и Детска ясла № 15 в кв. „Българка”. Дотук – добре.

Обаче се оказва, че допреди месец-два, в същата тази негодна, оставена на самосрутване сграда, се е приготвяла храна! За 200 деца от двете „Теменуги” – център и филиал.

Това потвърдиха общински съветници, които са видели работещата кухня със собствените си очи. Макар и не много охотно, го потвърдиха и от бившия РИОКОЗ, сега Регионална здравна инспекция.

Педи около месец, кухненският блок на „Теменугите” е бил изнесен от подготвената за събаряне сграда в кухнята на Детска ясла №15. Кухненският блок на 15-та ясла пък бил изнесен в Детска ясла № 13.

Изобщо, голямо връткане, голям кадрил…

Заради един терен, който очевидно трябва на някого , за нещо…

Ще разберем и на кого, и за какво. Рано или късно, а най-вероятно – съвсем скоро.

Само че освен ЦДГ „Теменуга”, в целия огромен район, разположен: северно от бул. „Панайот Хитов”, чак до в кв. „Звездите”, северно от ул. „Раковска”, чак до ул. „Великокняжевска”, северно от бул. „Георги Данчев”,около Тубболница и чак до площад „Васил Левски”, няма друга детска градина!

В момента в ЦДГ „Теменуга” има 220 деца, от които половината са настанени в ЦДГ „Теменуга – център”, а другата половина – в Детска ясла № 15. Капацитетът и на двете е силно надвишен. В групите вместо нормалните двйсетина, има по 36 до 41 деца. Недостигът на места е драстичен. А родителите с основание протестират.

Но на кой му пука за някакви си родители и деца! Инвестиционните намерения са важни!

…А после ще се чудим защо младите хора бягат от Сливен.

И защо това е един умиращ град…

Мариана Иванова