ЧУЖДО ТЯЛО В ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

2
Добави коментар

Попадането на чуждо тяло в дихателните пътища се наблюдава най-често във възрастта от 1 до 5 години. В 90 % от случаите чуждото тяло е от органичен произход. Може да се аспирират още части от пластмасови играчки, химикалки, копчета; метални предмети- пирончета, игли, копчета, топчета; части от треви, листа, парчета от кости.

Опасности за живота на детето крият множествените чужди тела, голямото чуждо тяло на входа на ларинкса, чуждото тяло в областта на бифуркацията, мигриращите и балотиращите чужди тела (слънчогледови семки, семки от диня,тиква, пъпеш, грах). Разположението на чуждите тела в дихателните пътища зависи от размера им спрямо диаметъра на дихателните пътища, формата и характера на повърхноста им. Анатомо-физиологичните особености на двата главни бронха обуславят по-честата аспирация в десния главен бронх.

Наличието на чуждо тяло в носа трябва да се подозира при упорит, едностранен ринит, със слузно-гноевидна, понякога и кръвениста секреция с лоша миризма. Малкото дете може да напъха в нослето си пластмасово топче, костилка, фасулено зърно. Детето не казва какво е направило, за да не му се карате. Ако погледнете в нослето му понякога може да видите чуждото тяло. В никакав случаи не се опитвайте да го извадите, за да не го набутате по навътре. Заведете го на лекар специалист (уши-нос-гърло).

Големите чужди тела могат да заседнат още на входа на ларинкса и да причинят асфиксия (задушаване). Налице е “Респираторна драма”- по време на хранене, най-често при смях, плач, говор възниква мъчителен кашличен пристъп, с цианоза и краткотрайна апнея (спиране на дишането).

Чуждо тяло в ларинкса: наблюдава се стридор (чува се характерен шум подобен на този при хъркане) и асфиксия при големи тела, инспираторен задух (при вдишване) вследствие на спазъма на гласните връзки и силен кашличен пристъп, придружен от дисфония и диспнея(затруднено дишане).

Чуждо тяло във фаринкса: острите предмети предизвикват дразнене и болка при гълтане, а по-големите тела попаднали в хипофаринкса водят до мъчително преглъщане.

Чуждо тяло в трахеята и бронхите:

При попадане на чуждо тяло в трахеята е налице упорита, дразнеща, силна, суха кашлица, звук като “плющене на развято знаме”, стридор и инспираторна диспнея.

При кашлица, смях, плач чуждото тяло лесно се премества в трахео-бронхиалните пътища и с въздушният поток се “подхвърля ” към гласните връзки, които мигновено се затварят. Може да се чуе характерното почукване на чуждото тяло в ларинкса и бифуркацията на трахеята. Асфиксия (задушаване), съпроводена от цианоза (синкаво оцветяване на кожата и лигавицата), студена пот и страх върху лицето настъпва при локализация на нивото на бифуркацията или над нея.

При попадане на чуждото тяло в бронхите е възможно наличието на светъл период, след които да се наблюдават рецидивиращи кашлични пристъпи и пневмонии (орехите и фъстъците дразнят лигавицата и водят до възпаление). Но също така са възможни тотална ателектаза (боба и царевица набъбват в бронхите) или хиповентилация на цял бял дроб или лоб, сегмент, дори субсегмент.

Тук може да прочетете информация за някои мануални техники, които може да приложите при спешни ситуации: в първите минути живота на детето е застрашен и се налага на окажете първа помощ. При асфикция се прави опит да се изтласка чуждото тяло, докато въздухът в дихателните пътища под мястото на запушването все още не се е резорбира. Прилага се похватът на Heimlich:

Децата до 2 годишна възраст се поставят по корем с главата надолу на коленете ви. Направете 3 до 5 силни тласъка с длан върху гърба между скапулите на детето. Ако това не помогне обърнете детето по гръб и извършете описаните тласъци върху гръдната кост.

dete.jpg (15.11 KiB) Прегледано 15227 пъти

кърмаче.jpg (18.28 KiB) Прегледано 15227 пъти

Децата на възраст от 2 до 5 години се поставят легнали по гръб на масата. Упражнете натиск в областта на епигастриума и долната част на гръдния кош, в посока нагоре към диафрагмата.

po golqmo dete.png (15.33 KiB) Прегледано 15227 пъти

Ако детето е по-голямо:то е в право положение, а вие минете зад гърба му и обхванете с дланите и пръстите на двете си ръце епигастриума и долната част на гръдния кош и упражнете внезапен силен натиск. Опитът може да се повтори.

похват на Heimlich.JPG (11.24 KiB) Прегледано 15183 пъти

Ако детето диша спокойно, макар и затруднено, трябва незабавно да се обадите на спешна помощ, за да се транспортира до болница.

За да не се стига до инциденти с попадане на чуждо тяло в дихателните пътища е необходимо постоянно наблюдение на детето по време на хранене или игра. Децата от 1 до 4 годишна възраст не трябва да консумират ядки- фъстъци, семки, орехи. Децата не трябва да имат лесен достъп до дребни предмети.