Сватбата на Кейт и Уилям в киберсвета

38
Добави коментар
mayavp
mayavp

Сватбата на Кейт и Уилям в киберсвета

Наско Атанасов

понеделник, 2 Май 2011 14:07ч

Не само улиците около мястото на церемонията бяха задръстени с хора, искащи да са част от кралската сватба, но и киберпространството бе изпълнено с любопитни. Всички бяха ангажирани със събитието – Facebook, Twitter, Google, YouTube. Основен бе собственият сайт на монархията http://www.officialroyalwedding2011.org/, откъдето посетителите се пренасочваха към другите услуги. В социалните мрежи хората можеха свободно да изразят своето мнение относно свадбата. В блог сайтовете това също бе водеща тема.

Много доставчици осигуриха възможност свадбата да се гледа от мобилните телефони и това бяха най-посещаваните канали.

Според данни от Facebook е имало 684 399 обновявания на статуса, споменаващи кралската сватбена церемония, 2274 потребители са „влезли“ в Уесминстърското абатство, като са използвали функцията Facebook Places, а 4000 са посетили страницата в социалната мрежа, посветена на смешната шапка на принцеса Беатрис.

Трудно е да се измери точно интересът. Броят на телевизионните зрители бе оценен на два милиарда, но това е по-скоро предположение. Според друг източник уеб трафикът по време на събитието е бил с 39% над нормалния. Няма начин да се потвърди обаче, че това се дължи на Кейт и Уилям. Дори китайците не филтрираха съдържанието.

Но технологиите са само инструмент, анализът на този интерес трябва да се направи от други.

Четете още: