Киселината за Стаевска – от конкуренти или от свои?

20
Добави коментар
virtualna69
virtualna69

Неизвестен нападател лисна киселина в лицето на управителката на „Богдан мебел“ Петя Минкова – Стаевска в ранния следобед в понеделник към 14,30 ч. пред бизнессграда на столичния булевард „България“ №111. Наблизо бил един от офисите на мебелната фирма на бизнесдамата. 33-годишната жена била атакувана на излизане от офиса, напът към джипа си „Ауди Q 7“, паркиран наблизо. Според показанията на съпруга й, Петя му разказала, че към нея се приближил младеж, който я попитал къде може да пие вода и преди да изчака отговор, я лиснал с нещо в лицето. Петя изпищяла от болка и се втурнала обратно към офиса. Явно жената проумяла, че е залята с киселина и в движение събличала мокрите си дрехи. После се обадила на мъжа си. Той бездруго вече бил напът към офиса. Веднага щом пристигнал, я откарал в Клиниката по изгаряния на „Пирогов“. Стаевска е настанена в противошокова зала с 15% изгаряния по лицето, гърдите, шията и дланите. Зрението й не е засегнато.

Свидетели на инцидента са видели непознатия младеж в района на бизнессградата поне два часа преди нападението. Той бил облечен с яке в сиво и червено и с качулка на главата, под която бил и с шапка с козирка. В краката му забелязали голяма бутилка от минерална вода, до половината пълна с течност. Никой не можел да предположи, че това е киселина. След като я плиснал към лицето на Стаевска, непознатият избягал. Свидетелските показания са противоречиви – едни говорят, че го чакал пистов мотор тип скутер, в червено и черно, каран от друг мъж – вероятно съучастник, а други – че се качил и избягал с кола. Съпругът на Стаевска отрече да е била открадната чантата й, с което изключи първоначалната хипотеза за грабеж. Отрече и предположението за отмъщение. „Не дължим пари на никого!“, – бе категоричен той. Според лекуващите лекари обаче чантата й е била взета, защото пациентката се оказала без документи в болницата. Наложило се близките й да удостоверяват нейната самоличност.

Разделянето на фирмата между брат и сестра било факт?

Петя Стаевска е собственик на „Богбул М-Продакшън“ и управител на фирмата за луксозни мебели „Богдан мебел“, която от години вече е наложена на пазара. Марката почти е превзела домовете на родните знаменитости. С мебели на фирмата са се обзавеждали през годините родни звезди от ранга на Цеци Красимирова, Ивайла Бакалова, Ирен Онтева, Ники Кънчев. Близки приятели на бизнесдамата са светски лъвове като Евгени Минчев и топжурналисти като Борис Ангелов.
На последното светско събитие – „Парти маратон“ бизнесдамата се яви прелестно облечена, както обикновено. Тя направи впечатление и на Руския бал тази година. Наскоро Петя Стаевска бе домакиня на парти-соаре в Археологическия музей, където бяха дегустирани вината от марката „Зейла“. Една от версиите на полицията е, че с разширяването на бизнеса, имало идея за разделяне на фирмата – най-вероятно между Петя и брат й. Според някои наблюдатели това вече е факт. Тече проверка за възможни конфликти и финансови интереси. Друга версия за бруталното нападение е завист от конкуренти в мебелния бранш. Не се изключва и версията нападение от маниак, която обаче на сегашния етап изглежда по-малко вероятна.

Петя: Просто имах късмет
Тя е номинирана няколко пъти за „Бизнесдама на годината“ и е носител на приза „Човек на 21 век“

„Не съм мечтала да правя мебели. Просто имах късмет! А когато хвана нещо, не го оставям.“ – казва в едно свое интервю амбициозната Петя и споделя как след като завършва финанси в УНСС, започва да се занимава с производство на мебели. Бизнесът започва през 1998 г., когато фамилията купува малко предприятие в Клисура, което е поделение на Вазовските машиностроителни заводи. В миналото е било кооперация за дъсчени кутии и сандъци. Петя и брат й – Иван Минков, купуват фабриката с всичките й пасиви и с желанието да опазят хляба на 150-те работещи там. Първоначалната идея е да работят на ишлеме за италианска фирма, но скоро си поставят по-сериозни амбиции – за производство на мебели по собствен дизайн. Само за 5 години марката „Богдан мебел“ успява да се наложи и да спечели над 80 дистрибутори. 60% от продукцията на компанията отива към 4 и 5-звездни луксозни хотели и обществени заведения в най-големите ни курорти като Слънчев бряг, Дюни, Банско и др., като поддържа единни цени на територията на цялата страна. Фирмата успешно изнася в страни като Италия, Кипър, Англия, Ирландия и Близкия изток. Петя минава за работохолик, но обича и удоволствията като фитнес, ски, езда, тенис. Двамата със съпруга й Стефан имат две деца. „Отглеждам две деца и 85 работници“, казва Петя в едно от последните си интервюта.

Била сътрудничка на Мирослав Севлиевски

Бащата на Петя имал бизнес във фармацевтичната промишленост и колекционирал картини. Самата Петя също се пробвала във фармацията. Като ученичка пък се е занимавала с керамика. След като се дипломира в УНСС, известно време работи като сътрудничка на Мирослав Севлиевски – прави финансови анализи и получава заплата от 160 лева. Това я кара да се замисли дали да не започне собствен бизнес, за да приложи всичките си умения и хъс в по-доходоносна дейност. Видно, че идеята й се реализира доста успешно.

Борис Ангелов: сп. “Слава”: Чудовищно!
– Познаваме се с Петя много добре. Работили сме заедно и може да се каже, че сме близки. Това е отвратително! Чудовищна работа. Независимо за какво става въпрос – дали за грабеж, или за отмъщение, не трябва да остава безнаказано. В това е проблемът! Това е пореден случай на посегателство, което трябва да бъде наказано. Апелирам към полицията за сериозни мерки. Аз се учудвам кой би могъл да прибегне до подобно нещо, независимо от какво са продиктувани подбудите му! Аз самият бях жертва преди време – помниш, но моето е нищо в сравнение с това. Съчувствам на всички жертви и искам да има възмездие за хората, които си позволяват такава жестокост. Пак казвам, не бива да остават безнаказани подобни неща. Наистина е чудовищно!..

Евгени Минчев: Направо съм потресен!
– Аз съм във Виена в момента – до четвъртък, но ми се обадиха. Направо съм потресен. Защо?! Как може да се случват у нас подобни неща!..И това не е единичен случай!..

Цеци Красимирова: Не ми се излиза заради подобни ужасии
– Вкъщи съм – просто не ми се излиза, като слушам подобни ужасии. Обадиха ми се и съм разстроена – тя има две деца. Преди години бях обзаведена с мебели от нейната фирма. Не сме се виждали отдавна, но това няма значение. Тя е много трудолюбив и амбициозен човек. Недоумявам каква може да е причината, ако не е грабеж. Но за каквото и да е, не може да има оправдание!..Това, което се случва у нас, те кара да се чувстваш безпомощен и същевременно да изпитваш ярост, че е възможно подобни неща да остават ей-така, сякаш не са се случили. Аз самата преживях много – осем операции и знам какво ми костваше психически.