Повечето болки в гърба се дължат на органична причина.

37
Добави коментар

Повечето болки в гърба се дължат на органична причина.

Как пък не-заличете тази представа от съзнанието си: 80 процента от всички болки в гърба се смятат за ,,неспецифични”, което значи, че за тези болки не моат да бъдат открити никакви болестни промени в мускулите, костите, ставите или пък други причини.

Характеристика на болките в кръста и гърба

В действителност  при 90 процента от засегнатите след няколко дена или седмици острите болки в гърба затихват и без помощта на специфична терапия. Но често в един по-късен момент те се появяват отново и при това са още по-силни.Хората масово страдат от болки в гърба.

40 процента от всички възрастни в Западна Германия имат различни оплаквания в областта на кръста. Ако проследим оплакванията от подобни болки в рамките на една година, ще установим дори, че те се появяват в някакъв момент при 70 процента от възрастните.

При болки в гърба се консултирайте със специалист

Ортопедите в значително по-голямата част от случаите  поставят диагноза болки в гърба. Ето защо половината от поциентите се  насочват към съответния специалист. Както общопрактикуващите лекари, така и лекарите, занимаващи се с превенция или рехабилитация на тежки случаи и хора с увреждания, отбелязват, че средно всеки шести пациент е с оплаквания от болки в гърба.

Така болежките в гърба са втората  най-често поставяна диагноза след главоболието. В едно друго отношение болките в гърба заемат дори челно място: при тях на болните се налага най-дълго да отсъстват от работа. Болките в гърба представляват осен това и най-честата причина за нетрудоспособност.Почивката в легнало положение вече не се препоръчва от лекарите.

Тя се прилага само в крайни случаи при силни болки и то за не повече от два дена. По-добре  е да се движите и след консултация с лекар да започнете леки упражнения по няколко минути дневно. Те трябва да целят опъване и стягане на гърба и коремните мускули, като по този начин се облекчават разтежения, а понякога помагат и при ишиас.

Трябва да ги прекратите, ако почувствате усилване на болката.Има и други методи за лечение на болките в кръста и гърба, като например акупунктура и мануална терапия, но за това е нужен квалифициран специалист.

Здравословно хранене при болко в гърба, плексит или как храненето и физическите упражнения ще ни помогнат Храненето е от съществено значение. Препоръчва се 1-2 пъти седмично риба или морски деликатеси.

Добре е в менюто да се включват нискомаслени млека, свежи зеленчуци и плодове.Благотворно действа сок от целина или от зеле.