Модерни форми – интериорни стълби

13
Добави коментар

04.05.2011 г.

Стълбите не са само няколко стъпала, които ни помагат да преодолеем различни наклони и височини, а имат и още една важна роля – като част от интериора, те вземат и главно участие  в оформянето на неговия стил, и лесно могат да се превърнат във водещ интериорен акцент. Ето няколко модерни дизайна на интериорни стълби.

Минималистичен дизайн

Стълбите са съставени  от масивни дървени плоскости, които служат за стъпала, а в основата си са закрепени към здрава бетонна повърхност. Минималистичният дизайн  съответства на семплия интериор на помещението и създава усещане за простор.

Практична комбинация

Преддверието на тази къща е ограничено пространство, в което практично се съчетават библиотека и стълбище. Стълбите са монтирани по протежение на десетметровата библиотека. Освен че практичната комбинация поставя силен декоративен акцент в интериора, приложението й е подходящо и за по-малки помещения. Масивният дървен материал, от който са изработени спираловидните интериорни стълби, е в унисон с подовия паркет, библиотеката и дървените мебели.

Оригинален дизайн

Креативният дизайн на витите стълби впечатлява не само с изящните си форми, но и с оригиналната изработка. Цялата повърхност на стълбите и парапетите е покрита с  масивен дървен материал, чиято повърхност наподобява шарката на зебра. Различните нюанси кафяви райета на дървесината разчупват  иначе монотонния интериор, като поставят свеж декоративен акцент и правят атмосферата по-жизнена.

Изящни извивки

Хармоничното съчетание на различни материали създава вълнуващ облик на междуетажното пространство. Основата на витите стълби е от бетон, който е покрит с дървени плоскости.  Интересен и стилен акцент поставя стъклото, което огражда стълбите в горната им част.

Произведение на изкуствата

Един от шедьоврите на модерното архитектурно изкуство е дело на архитекта Дейвид Чипърфийлд. Добър пример за това е неговата вита стълба, направена специално за  апартамент в Ню Йорк през 2002 година. Впечатляващ е абстрактният и атрактивен дизайн на стълбите.

Ярки зелени тонове

Наситените и ярки зелени тонове правят силно впечатление. Тясното пространство, което загражда от двете страни бетонните стълби, създава впечатлението за тесен тунел.

Виенски пентхаус

Стилните вити стълби са по проект на архитектите Кристоф Ярден и Петер Ачхорнер, които са изваяли модерен дизайн на интериорните стълби в стила на виенски пентхаус. Стълбите са разположени върху платформа, в която са вградени по-голяма  част от мебелите.

Мултифункционално решение

Семпли, но практични, тези  стълби са направени от стомана. Стъпалата им не се нуждаят от допълнителни подпори, тъй като са достатъчно здрави. В основата на долните стълби  са конструирани вградени шкафове, които предлагат широко пространство за съхранение на различен багаж.

Красива спирала

Главен декоративен акцент в интериора на просторната дневна се поставя от нетрадиционния и авангарден дизайн на витите стълби. Красивите извивки на формата им подсилват естетическия облик на стаята. Красивите спираловидни стълби са направени от стомана.