12 по-непопулярни дестинации по света… – част 2 – тема за Светът – Idi.bg

92
Добави коментар
tao
tao

В света има толкова много дестинации, които могат да се видят, че дори един истински пътешественик никога не би могъл да ги обиколи. Има обаче такива, които са особено популярни сред туристите – те обикновено са претъпкани, а за да ги посетите може да се наложи да чакате с месеци. Ако предпочитате по-нетрадиционните пътешествия, вижте няколко държави, които не са толкова популярни сред туристите, но имат какво да ви предложат, ако ги посетите.Част 1

7. Алжир

Алжир се намира в Северна Африка – тя е най-голямата страна на Средиземноморието и втора по големина на Черния континент, след Судан. По-голяма част от държавата е заета от величествената пустиня Сахара, а повечето от алжирците, основно араби и бербери, живеят в средновековни градчета покрай оазисите. Местното население са берберите, а по-късно, през 7 век, териториите на Алжир биват завладени от арабите. Тъй като коренното население се разпределило основно в планинските райони, то избегнало претопяване от арабските нашественици – и до днес берберите са запазили своята специфична култура и език. В Алжир е трудно да организирате свое независимо пътешествие, още повече, че туристите избягват да пътуват в района заради избухналата през 1992 година гражданска война. Войната е причина за над 150 000 човешки жертви и макар ситуацията да се е подобрила оттогава, все още съществуват рискове от агресивни нападения. Затова пък туристическите агенции организират пакетни екскурзии, които в голяма степен ви гарантират сигурност в тази екзотична страна, която има какво да ви предложи като култура и история.

8. Ливан

Ливан е не много голяма страна в Близкия Изток, която има излаз на Средиземно море. Старинните пристанища са били основни търговски точки по време на управлението на финикийците и на римляните. Бивше владение на Франция, страната има години наред проблеми с палестинските бежанци, а в края на миналия век тя бива разкъсана от жестока гражданска война. Всички тези проблеми довеждат до срив в туризма на Ливан, която остава извън прожекторите и до днес. За любителите на зимните спортове страната предлага страхотни условия в периода между декември и март, а през лятото тук можете да се насладите на златистите средиземноморски плажове. Ливан е страхотна дестинация и за онези, които обичат природата и искат да се запознаят с местната култура, архитектура и история. Старинен, но и космополитичен, Бейрут предлага на посетителите си чудесни барове, ресторанти и клубове, и не напразно е наричан ‘Париж на Изтока’. Ако обаче искате да видите истинския Ливан, трябва да посетите районите извън града – тази старинна земя пресъздава историята на Финикия, на Стария завет и на Омировите творби. Можете да посетите и древния град Библос, на 40 километра северно от столицата, който е считан за един от най-старите непрекъснато населени градове в света.

9. Мадагаскар

Мадагаскар е четвъртият по големина остров на света, след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео. Макар да е сравнително близо до източните брегове на Черния континент, сред водите на Индийския океан, островът сякаш принадлежи на друга планета, подобно на недалечния Сокотра. Странната природа отличава Мадагаскар от всички останали острови на Земята – около 80% от животинския и растителен свят на острова са ендемити, тоест не се срещат никъде другаде. Освен това тук има неочаквано видово разнообразие – така например, могат да се видят над 70 вида лемури. Почитателите на странните животни и растения ще се почувстват така, сякаш са създадени за този остров. Баобаби, птици-слон, лемури, хамелеони и орхидеи – всички те са добри причини да посетите Мадагаскар. А като добавим възможностите за гмуркане с шнорхел, слънчевите плажове и историите за корабокрушения и пирати, островът се превръща в екзотична и нестандартна дестинация за ваканцията.

10. Словакия Словакия не е сред най-познатите и предпочитани дестинации дори сред европейците. Страната обаче има какво да покаже от себе си – като природа, култура и забавления. Разположена в Централна Европа, Словакия разполага с високи планински върхове, ски писти, национални паркове, гори и реки, както и с богата история. В страната можете да видите примери на готическата и барокова архитектура в старинните градове, множество замъци и старинни кафенета. След падането на комунизма и влизането в ЕС, Словакия набира сила в сферата на туризма и привлича все повече туристи от цял свят. И макар цените в страната да са се покачили, те остават сравнително ниски за Европа.

11. Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина все още се асоциира от много с жестоката война в Югославия, и страната още носи нейните белези. В някой части на провинцията все още има скрити необезопасени мини. Като изключим тази трагична част от историята на страната, Босна и Херцеговина вече набира скорост в туризма, предлагайки на своите посетители невероятна природа, планини, исторически сгради, кокетни кафета в центъра на Сараево, старинни джамии, манастири и католически храмове. Страната носи наследството на две големи империи – Османската и Австро-Унгарската. За любителите на екстремните преживявания, Босна и Херцеговина предлага приключения с каяци, рафтинг, планинско катерене и прочее. Интересно място е мостът в град Мостар, над река Неретва – той е построен през втората половина на 16 век от османците и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

12. Руанда

Руанда е малка страна в Централна Африка, известна като ‘Земя на хиляда хълма’. Тя разполага с чудесна природа и сравнително хладен климат, заради високата надморска височина. За любителите на дивия свят страната предлага приключение сред зелени хълмове, тревисти долини, красиви езера и богата флора и фауна. Основана атракция за туристите са гъстите джунгли на страната, в които могат да се срещнат едни от малкото представители на планински горили в света. Можете да видите и националния парк Акагера, който включва савани и равини, разнообразната природа в джунглата Нунгве и красивите брегове на езерото Киву. Страната е печално известна с един от най-големите геноциди в човешката история, през 1994 година, когато екстремистки групировки на групата хуту избиват почти милион човека, представители на групата тутси – нещо, което и до днес възпира мнозина туристи да посетят малката африканска държава. Днес обаче Руанда бавно, но сигурно започва да се възстановява, което дава възможност на чужденците да се насладят на нейните богатства.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2893 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност