Как да се справим с комплексите си?

1
Добави коментар

Замисляли ли сте се защо човекът има толкова много комплекси? За сравнение само ще ви кажа, че първобитните хора не са страдали от тях. Няма ги и при най-развитите животни. А общото между едните и другите е, че не са възпитавани. Прекаляването с възпитанието е основната причина за появата на комплексите. „Пресищането” с правила какво е правилно и какво грешно създава „оковите” в по-нататъшния живот на човека. То поражда и страха да не сгрешиш, да не станеш за смях. Същият този страх блокира способностите и не им позволява да се проявят. Съсипва здравето и самочувствието.

Как да се избавим от комплексите, за да не бъдат пречка в живота ни?

Комплексът за непълноценност

Хората с този комплекс са много зависими от чуждото мнение („Какво ще кажат хората…”). Това ги подтиква да вършат нещата не така, както искат, а както е прието. А след това горчиво съжаляват за пропуснатите възможности. Ето ви един пример от психологическата практика:  депутат си избира за партньорка манекенка. Той е дълбоко неудовлетворен от връзката си, но я продължава, защото в неговите среди е престижно да имаш връзка с такава жена. Ако не спазваш това „правило на кастата”, ще бъдеш изхвърлен. А за този човек е въпрос на живот да запази статуквото си. Като краен резултат нито той е удовлетворен, нито неговата приятелка. Как да се избавим? Помнете, че всички хора като вас имат своите човешки слабости. И те като вас се боят да не изглеждат глупаво пред другите. Така че това, което вие считате за недостатък, всъщност е вашата индивидуалност. Просто трябва да погледнете на себе си от друга гледна точка.

Проблеми с противоположния пол

Разновидност на комплекса за непълноценност. Човек с този комплекс обичайно постъпва по два начина. Или се бои да завърже контакт с жени, защото счита, че на такъв „смотаняк” като него никой няма да обърне внимание. Или постоянно сменя жените, за да докаже на себе си и на другите, че е значим. (Аналогично е и поведението на жени с този комплекс.) Как да се избавим? Трудно е на човек с този проблем  да се справи сам. Един от начините е да посещава курсове или тренинги за придобиване на умения за общуване с другия пол. Другият е – консултации с психолог. Ако имате подобен проблем и той е е причинен от неуспешна минала връзка, то е нужно да осъзнаете, че ако вашият бивш партньор е постъпил зле с вас, то това съвсем не означава, че това ще се случва всеки път в живота ви.

Страх от отговорност

Когато човекът се страхува да поеме отговорност за това, което се случва в живота му. Освен това той непрекъснато се възмущава, че всички около него са виновни, а той единствен е добър и порядъчен. Непрекъснато се намира в защитна позиция. Чувства се много комфортно да бездейства, а за неуспехите си винаги да обвинява другите хора или обстоятелствата. Как да се избавим? За всичко, което се случва във вашия живот отговаряте вие самите – не началникът, не съседът, не партньорът ви, а вие лично. За да се излекувате от този комплекс, пробвайте на работното си място да проявите инициатива. Не се страхувайте да предлагате конструктивни идеи, заемете се с някакъв сложен проект. Бъдете сигурни, че ще се справите. Да сте отговорни съвсем не е страшно. Престрашете се да поемете отговорност, за да почувствате себе си важен и нужен човек, от когото зависи много.

Страх от тъмнина, височина или открито пространство

Това даже не са комплекси, а фобии. Такива страхове възникват обикновено след психотравмиращи събития. Например, хора, които са засядали в асансьор, изпитват дискомфорт, когато се намират в затворено пространство. Това се случва, защото те подсъзнателно се боят да не се повтори шока, който са преживяли. Има случаи, когато човек не може да си спомни за случили се в детството му травмиращи събития, а страхът от тях продължава да съществува. Как да се избавим? Първият начин е да атакувате страха. Ако се страхувате от затворени пространства – влезте в шкаф и постойте в началото 15-20 минути и всеки следващ път увеличавайте времето на престоя си. Когато усетите пристъп на тревога, просто затворете очи и вижте образа на страха си. Фокусирайте се върху него и го наблюдавайте, докато изчезне. Направете това като в детска игра.  Пожелайте да видите образа на страха си от любопитство. В действителност той не съществува, създало го е вашето въображение. Вторият начин е да създадете положителна „котва” на вашия комплекс. Например, ако пробвате техниката с влизането в шкафа, си обещайте, че ако издържите, след това ще похапнете любимия си шоколад (или каквото обичате най-много). А следващия път, когато посвикнете с тъмнината в шкафа, започнете да ядете шоколад, докато сте вътре.

Няма хора без комплекси – имат ги дори и тези, които изглеждат безупречни. За да не допуснете да управляват живота ви, се придържайте към следните прости правила:

Не се страхувайте да правите грешки Те са вашият лично преживян опит- вашите най-добри учители.

Не преживявайте несполуките си Животът е твърде кратък, за да губите време за тях. Вместо това работете за постигането на следващите си цели.

Не се сравнявайте с другите Всеки от нас е уникален със своите качества и способности. Престанете да се сравнявате и покажете на света какви съкровища носите в себе си. Изградете си свои правила, проверете тяхната ефективност и се придържайте към тях. Така чуждото мнение ще престане да бъде спирачка в живота ви.

Вярвайте в себе си Влагайте самочувствие и увереност в мислите, действията и постъпките си. За тази цел ви предлагам  едно много резултатно упражнение. Вземете лист и писалка. Напишете тези черти на характера, които искате да притежавате. Напишете,  например, следното: „”Аз съм уверен в себе си човек”; „Аз не се боя от грешки”; „ Аз не се боя от чуждото мнение” и т.н. Напишете ги няколко пъти, докато започнете да се чувствате изпълнени със сила и увереност. Вместо да ги пишете, можете да ги изговаряте. Ако всеки ден повтаряте тази процедура, след време вие задължително ще придобиете въпросните качества.

Отнасяйте се спокойно към своите достойнства и недостатъци Това със сигурност ще ви гарантира живот без комплекси.