Херпеси при настинка

0
Добави коментар

Натрум муриатикум – когато раните са по лигавицата на устните – 30с потенция два пъти на ден.

Фосфорус – за херпеси над устната, придружени от сърбеж, пропукване и остра болка, е необходима 30с потенция два пъти дневно.

Петролеум – предписва се при херпеси, които пробиват групово и образуват коричка около устата. Необходима е потенция 9с три пъти дневно.

Апис – помага при херпеси около устата, придружени от болезнени мехури, които сърбят и парят. Необходима е потенция 6с три-четири пъти на ден.

ЗА ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС
Натриум муриатикум – това лекарство се предписва за мехурчета като перлички. Гениталната област е подута, гореща и много суха. Облекчаваща е 6с потенция, приемана четири пъти на ден.

Дулкамара – на жените, склонни към множествени херпеси по вулвата или по космените фоликули около срамните устни и вулвата, всеки път, когато настинат или са в менструален цикъл, им се предписва 12с потенция два или три пъти на ден.
Петролеум – може да помогне, когато херпесите избиват групово и раните са тъмночервени, болезнени и влажни. Появата им съвпада обикновено с менструалния период и поразява перинеума, ануса, срамните устни и вулвата. Трябва да се взема потенция 9с три пъти дневно.

ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР
Арсеникум албум – това лекарство действа добре при повечето случаи на херпес зостер, обикновено когато пациентът се чувства по-зле на студено и след полунощ и по-добре на топло. Ако се приема в началото на атаката, за предпочитане е 30с потенция два пъти на ден за два-три дни. След първите три дни арсеникум албум се предписва, ако са налице парещи усещания в поразената област (най-типичните места са гърдите и коремът). В този случай дозата от 12с потенция три пъти дневно е най-подходяща. Лекарството е идеално за отстраняване на чувството за парене.

Хиперикум нерфоратум – хиперикум е лекарство за всякаква нервна болка. Предписва се при интензивни нефрити и невралгия с парене, изтръпване в продължение на целия нерв. Хиперикум перфоратум трябва да се приеме в 30с потенция два или три пъти дневно.

Есенциални масла
Във Франция есенциалните масла са добре ценени заради медицинските им свойства и се използват вместо антибиотици за борба с различни възпалителни заболявания, включително и с херпесите. Ароматотерапевтът Валери Куксли, авторка на „Ароматотерапията: ръководство за лечение с есенциални масла“, предлага следната рецепта за изплакване на устата. Смесете 5 капки мента, бергамот или масло от чаено дърво със суров мед. След това прибавете сместа към силна отвара градински чай или розмарин. Изплаквайте с този препарат по няколко пъти на ден. Това регулира рН на устата и лекува инфекцията. Дневната употреба може да предотврати пробиването на херпесите.

Куксли предлага пластири с масло от смирна, приложени директно върху херпеса за успокоение на болката. Друг ароматотерапевт, Шарън Олсън, препоръчва поставянето на памучен тампон, напоен с масло от чаено дърво, върху херпеса за убиване на вируса, след което съветва да се направи омекотяване с лавандулово масло и гел от алое. Друга полза от терапията според Олсън е повдигането на духа и проясняването на мисълта.

Озон
Препоръчителна е 4-седмична интравенозна терапия плюс витамин С, водоразтворим витамин А и глутатион.

Какво да се избягва?
Предпазвайте се от всичко, което натоварва нервната система, като кофеин, алкохол и трудно смилаеми храни. Храните, богати на аминокиселината аргинин, като шоколад, фъстъчено масло, ядки и лук, са свързани с повишената честота на поява на херпес.

Четките за зъби трябва да се сменят често и да са напълно изсъхнали преди повторна употреба, за да се избегне реинфектирането. Накисването им в сода за хляб също се бори с микробите. След като стресът предизвиква появата на херпеси, важно е да се намира време за дейности, понижаващи напрежението. Това са биологична обратна връзка, йога – медитация, дълбоко дишане и спортни упражнения.

Преглед на лечението.
Антивирусните лекарства рутинно се дават на страдащите от херпеси за облекчаване на симптомите, но те имат много странични въздействия.
При появяването на херпеси човек трябва да си почива, да избягва стреса и да се храни с лека прочистваща храна. Съществуват много полезни билки за борба с него.

Есенциалните масла могат да се използват вътрешно или външно вместо антибиотиците. Те стимулират имунната система и действат успокояващо на възпалението и болката.