Колко влъхви са посетили Исус?

34
Добави коментар

Колко влъхви са посетили Исус?

Някъде между двама и двайсет.

Обикновено се приема, че са били трима, защото са донесли три подаръка, но е напълно възможно четвъртият да е забравил да вземе подарък навреме, а после магазините да са били затворени и той да е дошъл с празни ръце.

 В Евангелието на Матей не се споменава броят на влъхвите. Освен това там Исус не е бебе, а малко дете и живее в къща, а не в обор.

Какво са носели влъхвите на детето Исус

Според Писанието са били мъдреци пристигащи от изток. Повечето изследователи се съгласяват, че влъхвите са били  зороастри-астролози, но техният брой варира от двама до двайсет.

Едва през 6 век бройката от трима се е установила като стандарт. Преданието е съхранило техните имена: Валтасар, Каспар и Мелхиор.

За новородения Христос те донесли злато, ладан и смирна. Тези дарове на влъхвите се пазят и до днес.Сега църквата се опитва да разясни нещата. През февруари 2004г.

Защо влъхвите са посетили Исус Христос

Генералният синод на английската църква се събра,  за да ревизира официалния английски молитвеник. Събранието реши, че терминът ,,влъхви” е транскрипция на названието на персийските дворяни и че те може да са били жени.

В обявения доклад се заключава, че ,,макар че не изглежда вероятно тези персийски дворяни да са били от женски пол, възможността един или повече от влъхвите да е бил жена не може да се изключи напълно”. Думата ,,влъхви” не говори нищо за техния брой, мъдрост и пол.

Посетителите на Исус не са били непременно мъдри, нито непременно мъже.Нека обобщим написаното до тук, влъхвите са принесли безспорно скъпоценни дарове на бъдещият лечител феномен Исус, който ще покаже на света чрез Божиите повели целебни чудеса.