Сметище за битови отпадъци в село Баня | Новини Баня Банско Разлог Добринище събития клюки атракции МегафонСело Баня Банско…

10
Добави коментар

Да спасим Баня от отровите на бъдещо сметище Да направим Баня добро място за живеене

СРЕЩА С ОТВОРЕНИ ВРАТИ ПОД НАСЛОВ „ДА СПАСИМ СЕЛО БАНЯ“
19:00ч – Читалище село Баня – 10.05.2011 Това са главните теми, които ще се разискват на среща на всички граждани от село Баня, организирана от инициативна група хора, която ще се проведе в 19:00 ч на 10.05.2011 г. в читалище „Просвета“ в Баня. От инициативната група съобщиха, че това ще бъде предварителна среща за сондиране на мнения на жители на село Баня и разгласяване на намеренията за сериозни протестни действия, относно предстоящото изграждане на открито Депо за битови отпадъци в непосредствена близост до селото. Следващата среща-митинг ще се състои след една седмица и ще бъдат поканени жители от съседни селища, кметове, общински представители на властта, и много медии от всички пространства. Инициаторите твърдят, че имат неоспорими факти за нарушена процедура по няколко важни етапа за такъв род обществени поръчки. Известни юристи от региона заявиха, че случаят е прецедент и изгубеното съдебно дело е било тенденциозно обречено, за което ще бъде сезиран международният съд в Хага с официална жалба за разглеждане на фактите по делото. Те твърдят, че община Разлог е пренебрегнала мнението на хората от Баня и околните населени места, не е направено законосъобразно допитване до населението и е организирано подвеждащо гласуване на сесия на Общински съвет през 2010 г. Подозрително е също и направеното обществено обсъждане на ПУП (28.05.2009г) за предстоящото депо. В присъствен списък на присъстващите за обществено гласуване са записани само имена на служители на Община Разлог и представители на неизвестни фирми, които дори не са от село Баня. Инициаторите обещаха да предоставят за публикуване копия на уличаващи документи за направени нарушения и подвеждащо гласуване по процедурата за предстоящото изграждане на депо за битови отпадъци.
СРЕЩА С ОТВОРЕНИ ВРАТИ ПОД НАСЛОВ „ДА СПАСИМ СЕЛО БАНЯ“
19:00ч – Читалище село Баня – 10.05.2011 Това е само началото заканиха се организаторите

Инициаторите на „съпротивата“ заявиха, че това е само началото на серия мирни протестни действия, които смятат да доведат до край. Увериха, че случаят ще бъде подаден и разискван пред влиятелни телевизионни предавания като „Господари на ефира“, „Хрътките“, телевизии като „СКАТ“, „Пирин“, „Окото“, редица печатни издания и др. Официална жалба за разглеждане на действията по процедурата ще бъде внесена в Парламента на РБ, Омбудсмана на РБ и връчена лично на ключови фигури, заемащи висши постове в управлението на страната. Инициаторите са силно възмутени от начина, по който е проведена цялата процедура и твърдят, че така не са постъпили дори и комунистите по времето на уедряването на земята за учредяването на ТКЗС-тата.

Още интересни теми:
Край на проект „Регионално депо-Кочериново“
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци в Разложко
Какво мислите за изграждането на сметище в село Баня
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Иван Гюров се похвали пред Агенция Фокус за новото депо в Баня
Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино
Грозни снимки от село Баня
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Община Банско се отзова на зов за помощ
Пирин Голф & Кънтри Клуб Разлог
Банско очаква най-много гърци за празника
Как да живеем до 100 години