Най-добрите безплатни антивирусни програми

23
Добави коментар
vestitel
vestitel

Няма компютър свързан с интернет, който да не е заплашен от т.нар. вируси – зловредни програми, които ви шпионират, крадат ви личните данни, включително и банковите, смущават работата на компютъра или чисто и просто го изваждат от строя временно или…

Обеззарязаването е трудна и скъпоструваша работа с най-често неясен краен резултат. Тези програми не само са зловредни, но и незабележими и нормалният потребител най-често въобще не разбира кога и как се е заразил. Всъщност, разбира, но чак когато стане прекалено късно. Поради тези причини и експертите, и препатилите с основание са категорични, че в интернет без сигурна антивирусна защита въобще не трябва да се влиза. А такава защита – колкото искаш и на всякакви цени. И с различна ефективност, разбира се.

В нашите български условия и за нормалния интернет потребител особено популярни, а и подходящи, са безплатните антивирусни защити. Такива има немалко, но най-известните са Avira, Avast, AVG и Microsoft Essentials.

С помощта на компютърни специалисти, които ни консултираха, направихме един малък тест за ефективността на тези четири защити и ви предлагаме неговите резултати. А изборът ще бъде ваш. Пак повтаряме, тези програми са абсолютно безплатни и могат много лесно и легално да бъдат изтеглени от интернет.

За целта на теста събрахме 513 заразени преди не повече от 48 часа файла. Всеки ден тествахме по около десет файла с четирите различни програми. Веднъж „почистени“, на следващия ден отново проверявахме файловете, както и на третия ден, за да установим дали наистина всичко е наред и дали случайно защитата ни не е пробита.

Тук може би е мястото да се обясни, че предназначението на антивирусните програми не е да почистват вече инфектирани компютри, а да предотвратяват заразяването им, като не допускат вирусите да се настанят в машината.

Инсталиране на антивирусната защита

Avira: бързо инсталиране, възможности за персонализация (настройка на евристичното търсене, на типовете зловреден софтуер, който да се търси…). Жалко, че тази програма не съобщава за други инсталирани антивирусни защити на компютъра (ако има такива), за да се избегнат конфликтите между тях.

Avast: бързо инсталиране на компютъра, но по време на инсталацията трябва да сте в интернет. Изисква получаването на лиценз (безплатно), който се подновява ежегодно.

AVG: просто и бързо инсталиране. Тази програма открива дали има други подобни качени вече на компютъра и препоръчва да се използва само една.

MSE: бързо инсталиране. Изисква обаче да се инсталира WGA. А това е невъзможно за притежателите на пиратско копие на Windows. А дори и за тези с официален софтуер, тази WGA пак може да създаде известни проблеми. Добре е, че MSE препоръчва преди да се инсталира да се махнат останалите антивирусни защити от компютъра, ако има такива.

Натоварване на оперативната памет на компютъра

Един от най-често срещаните проблеми при използването на антивирусни програми е забавянето на работата на компютъра, когато тези програми са прекалено „тежки“. Това създава много неудобства за потребителите и затруднява значително работата им. Затова показателят за натоварването на оперативната памет е един от важните в нашия тест.

        – Използвана памет „в покой“ (активни са само антивирусът и управлението на задачите). Колкото по-малко памет се използва, толкова повече остава за други програми и толкова по-малко е забавянето на компютъра.

Avira: 12 600 Kb
Avast: 21 630 Kb
AVG: 23 590 Kb
MSE: 50 300 Kb

       – Използвана памет при работа (активни са антивирусната програма, управлението на задачите, интернет браузера Firefox и в ход е свалянето от мрежата на три файла)

Avira: 13 770 Kb
Avast: 28 170 Kb
AVG: 26 360 Kb
MSE: 57 000 Kb

Avira следователно изглежда „най-лека“, Avast и AVG натоварват разумно и умерено оперативната памет, MSE е „най-тежка“.