5 забавни идеи за съхранение на играчки

3
Добави коментар
syconium
syconium

Обожавам да се ровя в блогове за обзавеждане и декорация и да прелиствам интериорни списания. Като „закуска“ за сетивата. Като подхранване на идеите. Споделям това занимание с голямото ми момиченце. Харесва й! Неусетно учи възприятията си на естетика – започва да разпознава красивото.

Елементите на интериора сами по себе си също са начин да отключим у децата усет към изящното. За това е препоръчително да участват в избора на мебели и декорация за личните им стаи. Особено, когато търсим подходящи начини за съхранение на вещи, книги и играчки.

Все пак – въдворяването на ред в детската стая би следвало да си е… тяхна работа. Има стотици невероятни хрумки в тази насока. Селектирах тези, които ми се сториха най-практични и стилни едновременно.

Когато децата са още малки, прозрачните контейнери на колела са перфектно решение. Лесно можете да им намерите място – под маса, под легло. А и лесно да го смените при нужда. Освен това имат и „добавена стойност“ – безпроблемно влизат в ролята на удобно возило. Малките герои обожават да пълнят неща в кутии – използвайте това. За да улесните „играта“, можете да подберете капаци с различен цвят и всеки контейнер да е отреден за конкретен вид играчки.

Дори и детето ви да няма собствена стая, можете да оформите негов кът-остров. Тук на помощ ще ви се „притече“ стенният органайзер от текстил. Доста практично решение, което заема много малко място. Това е конфигурация от различни по размер джобчета. Удобен вариант, който можете да измайсторите и сами от предпочитана материя в любимите на детето цветове. Можете да го закрепите и на врата, като използвате метални лостчета.

Ниският дървен шкаф с рафтове и без врати също е чудесен и много красив вариант. Практичността предполага моделът да е с подвижни лавици – така височината на рафта ще се променя едновременно с височината на детето. Интересното на тази идея са цветните кутии или кошници, в които наследникът ви да организира играчките и вещите си. Тези пособия побират невъобразимо количество дребни предмети и части.

На малкото дете ще му бъде много по-лесно да си подрежда нещата в кутии, отколкото на лавици например. Ако детето обича да сортира – надпишете красиви етикети и ги сложете на кошниците. За по-малките – заменете надписа с картинка-символ. Ниският размер на този шкаф позволява лесно да му се намери подходящо място. Пространството отгоре може да „приюти“ любимите кукли и плюшки на детето. Или с няколко меки възглавници да се претвори в удобна пейка.

И като споменах пейка… Моето дете много обича пейки. А ако в нея е „скрита“ и ракла за прибиране на играчки удоволствието й ще е максимално. Повечето варианти на тази идея имат и образователни функции. Облегалките имат въртящи се блокчета в горната си част. С тях детето учи цифри, букви, животни. Някои модели са оборудвани и с бяла дъска, на която може да се пише и рисува. Помислено е и за безопасността – капакът е снабден с бавно затварящи се метални панти.

За финал оставих моя фаворит. На пръв поглед е къщичка за кукли, но всъщност е детска библиотечка на няколко „етажа“. Разделенията за книги, играчки и любими предмети създават илюзия за отделни стаи. И това ако не подтикне детето да подрежда, не знам какво би могло. Тази къщичка е увлекателен начин детето да развихри въображението си. Тази мебел може да е интересен контраст или да е в синхрон с цялостния интериор на детската стая. И в двата случая ще придаде уникалност на личното пространство на детето.

 

Снимка: Flickr