Число или цифра? | Блогът на Ивайло Славков | Безплатни блогове от Log.bg

14
Добави коментар
Super_Mario
Super_Mario

Число или цифра?
13 Ноември 2008 / 12:02  |  Автор: IvayloSlavkov

 | Категория:

Наука

,
История

,
Любопитно

,
Медии

 | Рубрики:
Правила на поведение

Едва ли има ден, в който да не чуем например – цифрата 3 млн. лева, цифрата 100 хиляди лева и т.н. и т.н. , което е грешно. Правилно е да се каже съответно числото 3 млн.лв и т.н. Още в зората на човешката цивилизация възниква необходимостта от измерване на участъци земя, броене на хора и добитък и т.н. По онова време в съзнанието на първобитните хора бавно и мъчително е започнала да се формира представата за количествените отношения между нещата. За удовлетворяването на тези практически потребности се появяват и различни начини за броене и измерване – полага се началото на аритметиката и геометрията. Абстрактното понятие число се появява в резултат на необходимостта от установяване и изучаване на количествените отношения в реалния свят. Едновременно се предлагат и различни начини и средства за записване на числата. Този процес протича успоредно с развитието на писмеността (записването на думите) и в известна степен е повлиян от него. Така, с времето се стига до понятието «Бройна система» – съвкупност от графични символи/знаци и правила, чрез които се записват числата. Символите на бройните системи се наричат цифри, а местоположението на цифрите вътре в числото се нарича позиция или разред.
Съществуват два вида бройни системи. Непозиционна бройна система – тази, при която количественият еквивалент на всяка цифра зависи единствено от нейната стойност и не се влияе от мястото на цифрата вътре в числото. Такива бройни системи са Римската и Гръцката. Позиционна бройна система – тази, при която количественият еквивалент, който се съпоставя на всяка цифра зависи както от нейната стойност, така и от мястото/позицията, където цифрата е разположена в записа на числото. През различните епохи на историческото развитие на човечеството са използвани множество различни бройни системи, като най-широко разпространение днес има арабската/десетичната бройна система. При нея за записване на естествените числа се използват един или повече от графичните знаци 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9, наричани цифри. Броят на цифрите, използвани за записване на числата се нарича основа на бройната система. Така, арабската/десетичната бройна система бройна система е десетична, защото за записна числата се използват 10 цифри.
Наред с десетична бройна система, в днешно време е широко разпространена и двоичната бройна система – бройна система, при която числата се записват само с помощта на две цифри: 0 и 1. За пръв път е използвана от известния математик Готфрид Лайбниц, а днес – с голямо приложение в областта на информатиката, компютрите и съвременната техника.Статия на г-н Иван Гълъбов, зам.председател на Булфитпро, поместена в „Търговски вестник“

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!