Дейвид Лашапел –

5
Добави коментар
dmlopez
dmlopez

Ако някой ти каже, че всички фотографи обожават Мадона, името Дейвид Лашапел опровергава тезата. Той отказва да работи заедно с нея по клипа на песента й „Hung Up”, защото, според него, тя е противна. Любимецът на поп звездите сам избира с кого да работи. Името на поп иконата, наред с тези на Гуен Стефани и Кристина Агилера са в черния му списък.

Провокативен, дори престъпен, е стилът на 51-годишния американец, чийто обектив заснема сексуални послания, знаменитости и фотомодели.

Престижни брандове като Volvo, Estee Lauder, Diesel, Tommy Hilfiger, Lavazza, Nokia, L’Oreal, Burger King и др. гласуват доверие именно на Дейвид.

Освен комерсиални, творбите му са търсени и от много галерии – вероятно точно затова. Умението му да борави с цветовете му печели псевдонима „Играчът”. Стилът му е уникален и често дори хумористичен. През 1995 г. едновременно френското и американското издание на списанието “Photo Magazine” именуват Дейвид Лашапел „Наи-добрият млад фотограф на годината”, а през 1996 г. е обявен за фотограф на годината по време на наградите на музикалния канал VH1.

 
Лашапел завършва училището по изкуства в Северна Каролина и училището по визуални изкуства в Ню Йорк. Модел на неговата първа фотография е майка му Хелга Лашапел, която той снима по време на семейна почивка в Пуерто Рико – тя е застанала на балкон, носи бикини и държи чаша мартини. Това се оказва първата стъпка към фотографската „мания”.

Първият му професионален ангажимент е възложен от Анди Уорхол за “Interview magazine”. Давид Лашапел е автор на четири книги. “Земята Лашапел” (печели награда за дизайн) и “Хотел Лашапел” съдържат ярки и странни портрети на световни знаменитости, сред които Мерилин Менсън, Дрю Баримор и Ума Търман.

Анджелина Джоли

Наоми Кембъл

Лашапел режисира музикалното шоу на Елтън Джон The Red Piano, чиято премиера се състоя през 2004 г. в Лас Вегас. В шоуто се използва най-модерна видео техника, а видеостената е презентирана като най-голямата и ярката за всички времена дотогава. Той е фотограф, издател и режисьор. Документален разказ за уличния стил кръмпинг (танц, съчетаващ елементи от хип-хоп и брейк ), който произхожда от южен Лос Анджелис, е филмът на Дейвид, наречен “Rize”.

Участва в проекта „Ромео и Жулиета” – реклама за новата линия облекла от деним на “H&M”. Режисьор е на трейлърите на „Изгубени” и „Отчаяни съпруги”, както и на много видео клипове, сред които Уитни Хюстън – „Try It on My Own”, Келис – “Good stuff”, Елтън Джон – „Original Sin“, Дженифър Лопез – „I’m Glad“, Марая Кери и Лудакрис – „Loverboy“, Роби Уилямс – „Advertising Space“, Rihanna – Disturbia и много други.

Риана на снимки на видеоклип към песента Disturia