Начало » Футболни прогнози » Лига Европа Финал: Порто – Спортинг Брага

5
Добави коментар
Daten
Daten

Начало » Футболни прогнози » Лига Европа Финал: Порто – Спортинг Брага

Отборите на Спортинг Брага и Порто излизат един срещу друг в Дъблин във финален двубой за трофея в Лига Европа. Очаква ни един интригуващ португалски финал, който само може да ни подготви за сблъсъка от Шампионската лига Барселона – Манчестър Юнайтед след 10 дни.

Пътят до финала
Порто

Плейофи: “Драконите” отстряват белгийския Генк с общ резултат 7:2, като бразилският нападател Хълк вкара хеттрик при успеха с 4:2 в реванша

Групова фаза: Оглави Група “L”, в която бяха турският Бешикташ, австрийският Рапид (Букурещ) и българският ЦСКА, с пет победи и едно равенство.

1/16-финал: Отстранява Севиля в иберийски сблъсък с общ резултат 2:2 и повече отбелязани голове на чужд терен – победа с 2:1 като гост и загуба с 0:1 у дома.

Осминафинал: Преодолява ЦСКА (Москва) с общ резултат 3:1 след победи и в двата мача.

Четвъртфинал: “Драконите” вкараха по пет гола и в двата мача срещу Спартак (Москва) – общ резултат 10:3. Колумбиецът Радамел Фалкао реализира хеттрик в първия двубой у дома.

Полуфинал: Губи с 0:1 от Виляреал на почивката в първия кръг като домакин. След интервала Фалкао бележи четири гола, а сънародникът му Фреди Гуарин добавя още един. “Жълтата подводница” спечели реванша с 3:2.

Спортинг  Брага

Спортинг (Брага) започва участие в Лига Европа от 1/16 финалите, след като завършва на трето място в Група “Н” на Шампионската лига, където записва три победи – една срещу Арсенал и две срещу Партизан.

1/16-финали: Губи с 0:1 при гостуването си на Лех (Познан), но продължава напред след успех с 2:0 у дома с попадения на бразилците Алан и Лима.

Осминафинали: Реализирана от Алан дузпа дава на Спортинг (Брага) победата с 1:0 като домакин на Ливърпул. Двата тима правят нулево равенство на “Анфилд”.

Четвъртфинали: Възползвайки се от автогол, португалският тим прави 1:1 като гост на Динамо (Киев). В реванша двата отбора правят 0:0, въпреки че домакините играят дълго време с човек по-малко заради червения картон на Пауло Сезар.

Полуфинали: Отстранява Бенфика в първия в историята на евротурнирите португалски полуфинал. Спортинг (Брага) губи с 1:2 като гост на “орлите”, като Вандиньо бележи важен гол. Дефанзивният халф Кустодио вкара единствения гол на реванша и прати тима си на финала.

Предишни сблъсъци

Двата отбора досега не са играли един срещу друг в евротурнирите. Това е едва вторият случай, в който два португалски тима излизат един срещу друг. В първият Спортинг (Брага) игра срещу Бенфика на полуфиналите.

Порто и Спортинг (Брага) имат 131 мача един срещу друг в Португалия. В тези срещи “драконите” имат 92 победи, тимът от Брага е записал 17 успеха, а 22 мача са завършили наравно.

Двата тима са се изправяли един срещу друг на два финала. И двата случая са за Купата на Португалия. Порто печели с 1:0 през 1977 г. и с 3:1 през 1998 г.

“Драконите” спечелиха последните три мача между двата тима, като в тях отбелязаха 9 гола и получиха 3. Последната победа на Спортинг бе на 19 септември 2009 г. – 1:0 като домакин.

Това е единствената победа на тима от Брага в последните 9 мача срещу Порто, като седем от тях завършиха с успех за “синьо-белите”.

“Драконите” бяха определени за домакин на финалния мач на Лига Европа. Последната победа на Спортинг (Брага) като гост на Порто бе 30 януари 2005 г. – 3:1.

Любопитни факти

Това ще бъде 10-ият финал на Купата на панаирните градове/Купата на УЕФА/Лига Европа, който противопоставя отбори от една и съща държава.

До момента нито един финал в евротурнирите не е противопоставял отбори, които са разположени толкова близо географски. Разстоянието между Порто и Брага е едва 47 км. Предишният рекорд е от 1988 г., когато Мехелен се противопостави на ПСВ Айндховен. Двата града са разделени от 84 км.

Това е първата поява на Спортинг (Брага) на европейски финал. Преди този сезон най-доброто постижение на клуба в континенталните надпревари бе участието на осминафинал – сезон 2006/07 и сезон 2008/09.

Нито един от двата финалиста не е играл мач от евротурнирите в Дъблин до момента.

Поражението с 2:3 от Виляреал на полуфиналния реванш сложи край на серията на Порто от пет поредни победи в Европа. В 16-те си мача в Лига Европа през този сезон “драконите” записаха 13 победи, едно равенство и 2 загуби, г.р. 43:16.

Европейската кампания на Спортинг (Брага) започна в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, където елиминира Селтик. След това отстрани и Севиля в плейофите за попадане в груповата фаза. За 18 мача в Европа през този сезон тимът записа 9 победи, 3 равенства, 6 загуби, г.р. 20:20

В осемте си мача след преминаването в Лига Европа Спортинг (Брага) записа 3 успеха, 3 ремита и 2 поражения, г.р. 6:4. Това означава, че тимът бележеше по един гол на 120 минути в турнира, а получаваше такъв на всеки 180 минути.

Колумбийският нападател на Порто Радамел Фалкао е най-резултатният играч в един сезон на Купата на УЕФА/Лига Европа. Той вече има 16 попадения през този сезон и задмина рекорда на Юрген Клинсман от Байерн, който вкара 15 попадения през 1995/96.

С двете си попадения Алан е голмайсторът на Спортинг (Брага) в Лига Европа през този сезон. Лима също има два гола в Европа през последната година, но едно от попаденията му бе реализирано в груповата фаза на Шампионската лига.

Водещият реализатор на Спортинг (Брага) през този сезон е Матеус, който вкара три гола в групите на Шампионската лига. През зимата той бе трансфериран в Шахтьор (Донецк).

Вратарят на Порто Елтон и съотборникът му Серено празнуват рожден ден в деня на финала. Стражът на “драконите” става на 33 години, а бранителят – на 26.

Елтон е единственият футболист, изиграл без смяна всички мачове на тима си в Лига Европа – 1260 минути. Неговите съотборници Жоао Моутиньо и Хълк играха във всеки мач на Порто.

Артур и Силвио не са пропуснали минута от мачовете на Спортинг (Брага), откакто тимът се включи в надпреварата за Лига Европа. Мосоро, Леандро Салино, Алан, Уго Виана и Лима играха във всеки мач на тима.

Алан и Лима играха и в шестте двубоя на тима от Брага в груповата фаза на Лига Европа.

Алан, който има две титли и купи на Португалия като играч на Порто между 2005 и 2007 г., премина в Спортинг (Брага) през 2008 г. след един сезон под наем във Витория (Гимараеш)

Бившият юноша на Порто Елдер Барбоса записа пет мача за “драконите”, след което бе даван под наем в няколко поредни години. През 2010 г. той се присъедини към Спортинг (Брага).

Форма

Дата
Турнир
Мач
Резултат
14/05/2011
Лига Зон Сагреш
Маритимо – Порто
П – 0:2
08/05/2011
Лига Зон Сагреш
Порто – Пакош Ф.
Р – 3:3
05/05/2011
Лига Европа
Виляреал – Порто
З – 3:2
01/05/2011
Лига Зон Сагреш
Витория С – Порто
П – 0:4
28/04/2011
Лига Европа
Порто – Виляреал
П – 5:1
20/04/2011
Купа
Бенфика – Порто
П – 1:3
Дата
Турнир
Мач
Резултат
14/05/2011
Лига Зон Сагреш
Брага – Спортинг Л
З – 0:1
08/05/2011
Лига Зон Сагреш
Академика – Брага
Р – 0:0
05/05/2011
Лига Европа
Брага – Бенфика
П – 1:0
01/05/2011
Лига Зон Сагреш
Брага – Униао Л.
Р – 0:0
28/04/2011
Лига Европа
Бенфика – Брага
З – 2:1
18/04/2011
Лига Зон Сагреш
Насионал – Брага
Р – 1:1

На първо място искам да спомена, че дълбоко уважавам Спортинг Брага за това, което този отбор постигна в Лига Европа тази година. Те бяха аутсайдери в последните си три фази на турнира, но въпреки това продължаваха напред. Този път, обаче, не мисля че това ще се случи. Порто са най-силният отбор в Португалия в момента и доста добре познават съперника си, което честно казано не помогна много на Бенфика, но „драконите“ този сезон са от друга класа.

В редиците на Порто личат имената на Фалкао и Хълк, които доста добре могат да създават и отбелязват голове и тази вечер като нищо да се окаже кошмарна за Брага. Коефициентите за победа на Порто продължават да падат, но въпреки това ще заложа на тяхна победа и то с азиатски хендикап.

Прогноза:

Заложете сега в Bet365 и вземете бонус до 100 лева. Коефициентите са валидни в момента на публикуването на статията  и е възможно промяна, за което Futbolniprognozi.eu не носи вина. Ние ви съветваме, когато залагате, да го правите предпазливо и с мярка.

Написана на 18th май 2011 от Господин Димитров