Какво ще ви стане, ако си гризете молива?

37
Добави коментар

Какво ще ви стане, ако си гризете молива?

Нищо особено. Само ще ви кажат да не го правите. Моливите не съдържат олово и никога не са съдържали. Те съдържат графит, една от политоморфните форми на чистия въглерод, който не е по-отровен от ограждащото дърво. Даже и в боята няма никакво олово.

Как е открит и направен молива

Заблуждението идва от това, че заострени оловни пръчки са използвани в продължение на 2000 години на писане върху папирус и хартия.Единственото в света находище на природен чист, твърд графит е открито случайно в Бороудейл, Кумбрия през 1564г.

То е защитено от закона и се пази от въоражена охрана. Експлоатира се само шест седмици в годината.Изваденото оттам ,,черно олово” се нарязвало на тънки квадратни пръчки, от които се правили първите моливи.

Защо не трябва да се дъфче молива

Английските моливи бързо били възприети в цяла Европа. Първото им регистрирано използване е от швейцарския естествоизпитател Конрад Геснер през 1565г. Хенри Дейвид Торо, авторът на ,,Валден”, е първият американец, който смесил графита с глина, за да направи пълнеж за молив, но големият търговски пробив станал през 1827г., когато Джоузеф Диксън от Салем, Масачузетс направил машина, която произвеждала по 132 молива с кравдратен графит в минута.

В края на живота му, през 1869г., неговата компания ,,Крусинбъл” била вече световен лидер, произвеждайки по 86 000 кръгли молива на ден. И до днес компанията (която сега се казва ,,Диксън-Тикондерога”) е един от водещите производители на моливи в света.Роуалд Дал е написал всичките си книги, като е използвал жълтия, средно твърд ,,Диксън-Тикондерога”.

Традицията моливите да се боядисват в жълто датира от 1890г., коато Йозеф Хартмут произвел първия молив в своята фабрика в Прага и го нарекъл на известния жълт диамант на кралица Виктория ,,Кохинор”. Другите производители го последвали.

Днес в Северна Америка75 % от продадените моливи са жълти.Средностатистическият молив може да се наостри 17 пъти и може да изпише 45 000 думи или единична линия с дължина56 км.Гумичката, закрепена на края на молива, била потентована през 1858г., но учителите се възпротивили срещу нововъведението, защото приучвало учениците на мързел.

В повечето случаи тази гумичка се прави от растителни масла с прибавката на съвсем малко каучук.