Стомашна бактерия свързана с болестта на Паркинсон

11
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 24. May, 2011 от екип на Здраве и Красота в Глава и мозък, Любопитно

Бактерията, отговорна за стомашната язва, беше свързана с болестта на Паркинсон. Изследването на американски учени, което беше представено на конгрес на Американското дружество по микробиология, сочи, че инфектирането с бактерията може да играе значителна роля за появата на болестта.

Болестта на Паркинсон засяга мозъка и води до забавени движения и треперене.

Мишки на средна възраст, отговарящи на 55-65 години при хората, били заразени с бактерията. Шест месеца по-късно те показали симптоми, характерни за Паркинсон като намалени движения и по-ниски нива на веществото допамин в мозъка. Тези промени не били наблюдавани при по-младите мишки. “Нашето изследване показва, че заразяването с бактерията Helicobacter pylori може да изиграе значителна роля за развитие на болестта на Паркинсон при хората.

“Резултатите са много по-драматични при възрастните мишки, отколкото при младите, което показва, че нормалният процес на остаряване увеличава уязвимостта от развитие на Паркинсон при мишките, както и при хората“, съобщи д-р Траси Тестерман от Държавния университет в Луизиана в САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследователите смятат, че бактерията произвежда химикали, които са отровни за мозъка. Според тях Helicobacter pylori може да “краде” холестерол от тялото и да го преработва, като добавя захарна група. Д-р Тестерман съобщи, че химическото вещество е почти идентично с откритото в семената на сагова палма, за което беше доказано, че причинява подобно на Паркинсон заболяване сред населението на Гуам.

Снимка: sxc.hu

Етикети: бактерия, здраве, изследване, мозък, Паркинсон, стомах, язва