Какви слънчеви очила са модерни

69
Добави коментар
boreca6
boreca6

Какви слънчеви очила са модерни

Кристина Йорданова
28-05-2011

Слънчевите очила са един от може би най-предпочитаните аксесоари както от жени, така и от мъже. Освен че са перфектен завършек на външния вид, те се грижат и за здравето на очите ни.

Техен създател е Джеймс Ейскъф още през далечната 1752 година. Китайците пък са използвали опушени стъкла или парчета от кварц още през XII век. Днес за наша радост разполагаме с огромно разнообразие при избора на любимия ни аксесоар. Може да бъде задоволен и най-придирчивият вкус. Многообразие от цветове на рамки, форми, дизайн, стъкла с различно качество, десетки конкурентни марки заливат пазара.

Всяка година обаче в главата ни се завърта един и същи въпрос – как да изберем идеалния модел очила така, че хем да сме в крак с най-новите модни тенденции, хем и да ни стоят добре? За да се запознаем отблизо с най-новото и актуално, което може да се намери по магазините, посетихме една от големите вериги оптики в София. Милена Крънчева, продавач-консултант, бе нашият гид в света на очилата. „През това лято няма кой знае каква съществена промяна в тенденциите на слънчевите очила. Винтиджът (ретро модели) и овърсайзът (очилата с огромни рамки и стъкла) са винаги актуални. Затова пък ярките цветове преобладават за разлика от миналата година”, разказа Милена.

Откриваме завръщането на една позабравена от не много далечното минало форма, станала известна покрай легендарния музикант Джон Ленън. Тази година кръглите очила се завръщат. Тип Авиатор също са част от модните тенденции. Разнообразието от цветове при тях е огромно. На ход са и котешките очила, неотминаващата класика от 50-те и 60-те години на миналия век, запазена марка на София Лорен. Ако те са предпочитаната от вас форма, няма да бъдете демоде. Можете да избирате между едноцветни или шарени рамки. Друг интересен модел от ретро арсенала са тези, чиито рамки са във формата на пеперуда. И тук разнообразието е голямо.

„Можем да се съобразяваме с модните тенденции, но най-важна е формата на лицето ни”, съветва събеседничката ни.  На по-кръглите лица отиват издължените рамки, а на по-ъгловато, сърцевидно или овално лице – заоблените. Котешките очила са по-подходящи за издължени и слаби лица. Ако имате кръгло лице, в никакъв случай не се спирайте на очилата тип „Джон Ленън”. Но всичко това са правила на теория. Най-добрият начин да изберете своя аксесоар е да отидете в най-близката оптика и след като премерите една дузина очила – различни по форма, стил, цвят на рамките, а дори и на стъклата, може да сте сигурни, че сте направили най-правилния избор. Освен формата на лицето добре е да вземете предвид стила си на обличане и прическата.

Производителите на слънчеви очила са помислили и за любителите на класическите и спортни модели. При тях изборът също е зашеметяващ. Както казахме, освен за красота носим очилата и за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи. Затова е добре те да се носят целогодишно. Задължително се съобразете със защитните свойства на техните стъкла. Специалистите обясняват, че евтините очила всъщност не осигуряват защита срещу ултравиолетовите лъчи . Стъклата им са направени от неоптичен полимер, подобно на пластмасовите бутилки. Тези очила могат да доведат дори до изгаряне на ретината, тъй като тушират светлината и зеницата се разширява. Избягвайте купуването от сергии и не се подлъгвайте по цени от порядъка на 5-10 лева. Измамният, докаран донякъде външен вид може да ви причини сериозни проблеми със зрението.

Върху етикета на качествените очила винаги има надпис. Blocks at least 90% UVB and 60% UVA означава, че лещите не пропускат 90% от ултравиолетовите лъчи тип В, които офталмолозите смятат за по-опасни, и 60% от ултравиолетовите лъчи тип А. Цифрите могат да се променят според степента на защита. Колкото по-висок е процентът, толкова по-надеждно очилата предпазват очите. В оптиките има специални уреди, с които ще се убедите в качеството на стъклата. Не е необходимо да се изръсите с трицифрена сума, за да се сдобиете с такива. Има модели с по-достъпни цени. Но не забравяйте, че прекаленият компромис е само за сметка на вашето здраве!

бутони за социални мрежи