“Ами ако…” vs Just do it!

4
Добави коментар
Menian
Menian

Много не обичам тази реплика “Ами ако…”. Чувате я винаги, когато някой иска да направи нещо, но започва да си мисли за възможни пречки и трудности, които го спират още в планирането. Истината е, че ако искаме да минем на по-високо ниво от това, на което сме в момента, трябва да поемем разни рискове и да вярваме в себе си. Всички тези “ако” съмнения идват от това, че не си вярваме, а не си вярваме, когато правим нещо за първи път и нямаме опит. Като забележим, че започваме да се питаме “ако се случи това или онова”, трябва веднага да разберем, че растем – това е една стъпка. Следващата стъпка е да теглим майната на тези “ако” и просто да не мислим за тях, а да караме напред. Кой е казал, че когато правим нещо за първи път, то ще е перфектно – дори и да сгрешим, така ще се научим по-добре. Не изпускайте шансовете на живота си заради някакви малки вероятности.

Сега малко упражнение – седнете си на… стола и се замислете за нещо, което отлагате със седмици, месеци, само защото нямате самоувереността да го направите. Измислихте ли? Ако не, не продължавайте да четете. Така, след като сте измислили това нещо, си помислете какво би станало и как бихте се чувствали КАТО стане, защото ще стане, трябва да си вярвате. След това просто го направете, недейте да отлагате – и ако се хванете, че отлагате се замислете защо става така, сигурно не го желаете достатъчно или сте слабохарактерен сдухльо/ла. Хайде засрамете се и действайте (*;

Примери някакви:

1. Имате изпит, лектора или учителя е кофти човек и започвате да си мислите какво ще стане ако ви издъни, ако ви запита за най-гадната тема, по която дори не сте прочели и страница и т.н. Колкото повече мислите за тези неща, толкова по-претиснен ще бъдете и шанса да се объркате е много висок. Работата е толкова проста – като да преместите погледа си от ляво надясно. Та, спрете с тези песимистични неща и си мислете как ще ви се падне най-лесната тема и независимо, че не сте учили много по-другите, сте убедени, че ще разкъртите. Вкарате ли си тази самоувереност, тя ще се предаде на лицето ви, цялото ви излъчване и дори да не знаете нещо – то външността ви, ще говори друго. Това помага. Така съм си взимал изпити и интервюта без да чета много. Ако не ми вярвате – пъ ваш си проблем, вие само губите, аз просто искам да споделя как стават нещата (*: Недейте да се плашите и от скъсване на изпити, защото това е чудесен начин да разберете учебния материал.

2. Има някакво момиче, което не ви се струва случайно и много я харесвате (или момче). Но, все си казвате, че такава принцеса няма никога да тръгне с трол като вас, или че има куп др момчета след нея и нямате голям шанс, сигурно няма да се задържите заедно за дълго и т.н. Могат да се изпишат куп неща като вероятности, но никога няма да разберете дали няма да стане нещо, ако не пробвате. За да пробвате, просто трябва да забравите за всички тези “ако” и да оставите нещата сами да се подредят. Пак ви поватярм – не изпускайте шансовете покрай себе си, заради някакво шубе. Преди време един приятел ми разказваше как се бил влюбил в едно момиче, но все не смеел да й го каже, а то се оказало, че и тя била влюбена в него, но пък и тя не смеела да каже и така докато не завършили 8-ми клас и тръгнали в различни гимназии. Чак по-късно разбрали от различни хора, че са имали чувства един към друг – ама че гадна история, нали?! Могли са да бъдат щастливи (най-вероятно), но просто не са чели този блог.

3. Виждате яка оферта за работа, но не сте сигурни, че можете да изпълнявате задълженията си. Може би имате идея как стават нещата, но никога не сте ги правили до сега. Запомнете, че винаги има първи път и не може да подминавате всяко нещо, защото още не сте го правили – ми тогава никога няма да го правите, ако карате с тази логика. Дори най-лошият случай е добър: да ви наемат, да бачкате малко, да понаучите едно друго, но на тях да не им хареса как работите и да ви изритат. Дори в този случай, ще придобиете малко опит и познание за самите себе си и възможностите си.

Може да се пише още много по темата, но мисля, че разбрахте за какво става въпрос. Много е просто, даже. Хайде, няма да ви пожелавам успех дори, защото знам, че ще се справите с това което искате да постигнете. Наздраве!