История на Олимпийските игри

40
Добави коментар

Къде са проведени първите модерни Олимпийски игри?

  В Мъч Уенлок, Шрофшир, през 1850г. Игрите били провеждани там всяка година и вдъхновили барон Кубертен да организира  Олимпиадата в Атина през 1896г.

Мъч Уенлок е град в Шрофшир, графство на границата на Уелс и ако Олимпийските игри днес съществуват , това се дължи на съвременните гърци, които не можаха да ги възстановят, а на д-р У.П. Брукс. Брукс вярвал, че организирана програма за физическо възпитание ще направи хората по-добри християни и ще ги държи по-далеч от кръчмите.

Организиране на първите Олимпийски игри

Неговите познания за античните олимпиади му помогнали да организира ,,Обществото на Мъч Уенлок за популяризиране на физическата култура” през 1841г. Първите от ежегодните ,,Олимпийски игри” на Брукс били проведени през 1850г. с малки парични награди за бягане, дълъг скок, футбол, крикет и хвърляне на обръчи.

Постепенно били добавяни други дисциплини, като надбягване с ръчни колички, надбягване с прасета и рицарски турнири, подобни на средновековните. Победителите били увенчавани с лаврови венци и били раздавани медали, гравирани с образа на Нике, гръцката богиня на победата. Славата на уенлокската Олимпиада бързо се разнесла и привлякла участници от всички краища на Британия.

 

Те били  забелязани дори и в Атина и гръцкия крал Георг 1 изпратил сребърен медал, който да бъде даден като награда. С идеята да възроди античните олимпиади в международен мащаб, Брукс основал Национална олимпийска асоциация през 1865г. и насрочил първите нейни игри в  Кристъл Палас в Лондон. Обаче липсата на спонсори довела до липса на интерес от водещите спортисти от това време. През 1888г. Брукс започнал кореспонденция с барон Кубертен.

Ролята на д-р У.П. Брукс за първите Олимпийски игри

През 1890г. баронът дошъл лично да види уенлокската Олимпиада и засадил един дъб, който и до днес расте в селото. Кубертен се върнал у дома, решен да вътанови древните игри, и основал Международния олимпийски комитет през 1894г. Благодарение на своето богатство, престиж и връзки Кубертен успял в начинанието, в което Брукс се провалил.

Той организирал първото международно възраждане на Олимпийските игри в Атина през 1896г. Д-р Брукс бил вече починал предишната година на 86-годишна възраст. Уенлокските игри продължават да се организират ежегодно в негова чест.