Диета на хляб прави чудеса

4
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Българите все повече се въздържат от традиционния продукт…

Човешкият организъм си набавя необходимите въглехидрати, аминокиселини и всички тези полезни хранителни вещества от хляба. Има диета на хляб, която прави чудеса – връща в нормални рамки човешкото тегло и още веднъж потвърждава тезата на правилното мислене и правилното хранене, че хлябът е в основата на пирамидата на хранене. Това заяви днес председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Тя представи тревожните данни, че българинът започва да намалява потреблението на хляб. Ако през 2010 година сме яли по 300 грама на ден, през 2011 – консумацията е спаднала до 200-220 грама.

По думите на Кукушева част от спада се дължи на недоверието, което обществото е успяло да изгради към производителите на хляб в България.

„Това е абсолютно несправедливо, защото точно хлябът е единствената хранителна стока, в която няма заместител на основната суровина – все още няма измислен такъв в света. Тоест брашното така или иначе си остава основна суровина за производството на хляб“, обясни Кукушева.

Втората причина са препоръките на диетолозите в България във всяка хранителна диета да се изключва потреблението на хляб.

„Това е нещо изключително вредно, тъй като у нас има тенденция за все по-висок холестерол при младото поколение, все по-увеличено наднормено тегло, все по-неразумен начин на хранене и изместване на основните хранения от бързи закуски. Българинът традиционно е бил потребител на хляб и този продукт присъства на българската трапеза. В нашето минало, в нашето настояще обаче той все повече отсъства“, допълни тя.

Друга причина за спада в потреблението е до някаква степен и на лошото качество на някои от видовете хляб, който се предлага на пазара.

actualno.com

02/06/2011