Как да се предпазите от Ешерихия коли?

4
Добави коментар
reina
reina

Ешерихия коли може да ви убие

Бактерията Ешерихия коли, която стана причина за смъртта на 18 души в Европа, е силно заразна – обяснява д-р Ангел Кунчев. Епидемиологът казва, че бактерията обожава мръсните ръце.

„Мутиралата Ешерихия коли се „страхува“ най-много от водата и сапуна. Мийте си ръцете често, както и зеленчуците, които консумирате“, съветва лекарят.

Той казва, че децата са тези, които най-често имат чревни инфекции. Но в случая заразени са възрастни хора, като повечето от тях са жени. За момента няма категорично обяснение за това, но Кунчев смята, че дамите се разболяват поради по-честото пазаруване и готвене.

„Измийте хубаво всички зеленчуци и дори ако е възможно, добре е да ги обелите. Новият щам е много агресивен и няма нищо общо със стомашните разстройва, които много хора имат през летния сезон“, обяснява докторът.

Заразените имат оплаквания от тежки диарии и изключително силни болки в корема. В човешкия организъм бактерията се размножава бързо и атакува червените кръвни клетки. Това автоматично блокира органите и затова се стига до трагичен край.

Болният може да мине на антибиотици, но първо задължително трябва да се консултират с медицинско лице.

Съветваме ви, ако имате разстроен стомах, неотложно да потърсите лекарска помощ.

Хубавото е, че досега у нас няма заразени с Ешерихия коли, но туристите от Германия могат да донесат смъртоносната бактерия в България.
сподели ме

ВАЖНО: Ако публикацията Как да се предпазите от Ешерихия коли? ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!