Вътрешен и международен превоз на опасни товари по шосе (АDR)

7
Добави коментар

Обучението на водачи за превоз на опасни товари е изцяло теоретично и се извършва по единна програма, съгласно Наредба № 40 от 14 януари 2004г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари, издадена от  Министерство на транспорта.

Курсът за шофьори, превозващи опасни товари се състои от няколко модула:

Основен
Превоз  в цистерни
Превоз на взривни вещества

Обучението на кандидатите за основен курс е с продължителност от 20 учебни часа, след което кандидатът полага писмен изпит пред ДАИ. Изпитът за придобиване на свидетелство за водач, превозващ опасни товари, е теоретичен и се състои в решаване на изпитен тест, съдържащ 30 въпроса с посочени отговори, от които само един е верен. Времето за решаване на теста е 60 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 6 грешни отговора.

Обучението на кандидатите за специализиран курс – превоз в цистерни е с продължителност от 12 учебни часа. До изпит след специализиран курс се допускат само кандидати, положили успешно изпита след основен курс. Изпитът след всеки специализиран курс се провежда с изпитен тест, съдържащ 15 въпроса с посочени отговори, от които само един е верен. Времето за решаване на теста за всеки изпит след специализиран курс е 30 минути. Оценка „ДА” за всеки модул се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 3 грешни отговора.

Обучението на кандидатите за специализиран курс – превоз на взривни вещества е с продължителност от 8 учебни часа. До изпит след специализиран курс се допускат само кандидати, положили успешно изпита след основен курс. Изпитът след всеки специализиран курс се провежда с изпитен тест, съдържащ 15 въпроса с посочени отговори, от които само един е верен. Времето за решаване на теста за всеки изпит след специализиран курс е 30 минути. Оценка „ДА” за всеки модул се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 3 грешни отговора.

Обучението на кандидатите за удължаване срока на валидност на свидетелството за водач на МПС за превоз на опасни товари е с продължителност от 12 учебни часа. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството е теоретичен и се състои в решаване на изпитен тест. Тестът за всеки кандидат обхваща изпитните въпроси за класовете, за които ще бъде удължен срока на валидност на съответното свидетелство. Изпитните въпроси са с посочени отговори, от които само един е верен и пълен.

1.1.Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за превоз на вещества от класове 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3 ,5.1 ,5.2 ,6.1, 6.2, 8 и 9 /основен/ се провежда с изпитен тест, съдържащ 15 въпроса. Времето за решаване на теста е 30 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 3 грешни отговора.

1.2. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за превоз на вещества от класове 1, 2, 3, 4.1, 4.2 ,4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 и 9 /клас 1 и основен/ се провежда с изпитен тест, съдържащ 20 въпроса. Времето за решаване на теста е 40 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 4 грешни отговора.

1.3. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за превоз на вещества от класове 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 и 9 и цистерни /основен и цистерни/ се провежда с изпитен тест, съдържащ 25 въпроса. Времето за решаване на теста е 50 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 5 грешни отговора.

1.4. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за превоз на вещества от класове 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 и 9 и цистерни /клас1, основен и цистерни/ се провежда с изпитен тест, съдържащ 30 въпроса. Времето за решаване на теста е 60 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 6 грешни отговора.