Опасната бактерия Ешерихия коли (Escherichia coli)

30
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 04. Jun, 2011 от екип на Здраве и Красота в Здравеопазване

Бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli), която през май и юни 2011 г. е причинила смъртта на поне 19 души в Европа – 18 в Германия и един в Швеция, изглежда особено устойчива на антибиотици, съобщи университетът в Хамбург, чийто учени успели да разшифроват генома на щама.

“Според първите анализи, които все още не са окончателни, бяха открити някои доказателства за особената агресивност и резистентност към антибиотиците на щама Ешерихия коли (отговорен за сегашната епидемия)“, съобщи в комюнике университетската клиника Хамбург-Епендорф, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Учените от Хамбург, които работили в сътрудничество с китайска компания, успели да разшифроват генома на бактерията Ешерихия коли, причинила през последните дни стотици случаи на хемолитично-уремичен синдром и отнела живота на поне 19 души. В Германия са регистрирани 18 смъртни случая и всички останали обявени случаи имат връзка със страната. Пристанищният град Хамбург е епицентърът на заразата.

Получените от изследователите данни “ще позволят да се разработят молекулярни инструменти за точна диагностика” на щама, се казва в комюникето. Освен това учените ще могат да изследват “как щамът е успял да се развие, защо се разпространява толкова бързо и защо заболяването, което предизвикват, е толкова тежко”. До днес в Германия са регистрирани около 2000 случая за заразяване с бактерията Ешерихия коли, от които 500 са се развили в хемолитично-уремичен синдром.

Световната Здравна Организация съобщи, че щамът на бактерията е “много рядък” и “никога не е виждан при предишна епидемия”.

Лабораторни анализи не позволяват да се твърди, че зеленчуци са в основата  на инфекцията, причинена от щама убиец на бактерията Ешерихия коли, обяви Европейската лаборатория за референтни материали, съобщава агенция АФП, цитирана от dariknews.bg.

„Прекомерната тревога по отношение на консумирането на зеленчуци е неоснователна, защото досегашните лабораторни анализи не подкрепят хипотезата, че заразени зеленчуци са в основата на инфекцията”, се казва в изявление на лабораторията със седалище в Рим. „Анализите върху проби от краставици, които пораждаха съмнения, освен това показаха ясно, че те не са заразени от бактерията убиец”, се казва също в изявлението. „Обичайните хигиенни норми във връзка с безопасността на храните са достатъчни, за да се избегне разпространението на заразата”, се посочва още в документа.

Световната Здравна Организация съобщи, че случаи на зараза има в 12 страни. При всички тези случаи, с изключение на два, става дума за хора, които живеят, които са пребивавали или са били в контакт с жители на Северна Германия, посочва агенция БТА.

Снимка: Renata Horvat, sxc.hu

Етикети: E.coli, бактерия, ешихерия, здраве, здравеопазване, коли, СЗО