Бедни и богати

13
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Защо цял живот някои хора са бедни, а други – богати?… Дали това е свързано, не толкова с образованието или активността на човека, а с неговата карма?

Има много доктори на науките, които не могат да си купят даже панталони и хора, които пишат с грешки, но карат джипове и т.н. Във ведическата литература има такъв раздел, който описва как става това. За благочестиви постъпки човек получава четири основни резултата от дейности, на които медитира. Това са пожертвуванията, алтруизма, филантропията, меценатството – това е благочестива дейност, тоест вие не мислите, че можете да получите нещо за това, а просто го правите, защото знаете, че така трябва.

Такива безкористни хора могат да получат:

първо – красиво тяло, тоест, ако видим красив човек, това е следствие от неговата благочестива дейност в миналото. Некрасивата външност е следствие от греховни постъпки в минал живот.
втори аспект – второ ниво – това е здравето, тоест човекът, който извършва благочестиви постъпки, получава добро здраве – може да бъде и красив и здрав, или може да не бъде много красив, но да име идеално здраве. Това е резултат от карма.
Друг аспект: успехи в бизнеса. Това е аспект на кармата, особено свързано е това с пожертвуванията.

Помните в Библията – когато Христос вървял с един търговец и един слепец хванал търговеца за дрехата, почувствал, че е от скъпа материя и му поискал пари, а търговеца казал :”О, тези просяци, трябва да ги разкарат нанякъде”. И слепия му казал: „Твоето богатство дължиш на нас. Ако ни нямаше нас, ти никога нямаше да си богат.” Тогава Христос произнесъл: „Наистина, ти си слепец, а той е зрящ”. Благодарение на това, че те съществуват, ти жертваш, раздаваш, ставаш богат следващия път. Това е законът на кармата.  

(Из „Закон на кармата“)