Признаци на хранително отравяне

62
Добави коментар

Признаци на хранително отравяне

Симптоми на хранително отравяне
Обикновено се проявяват 2-6 часа след хранене и включват: коремни болки, диария, много вероятно със съдържание на кръв, повишена температура и треска, главоболие, гадене и повръщане, обща слабост (в случай на ботулизъм отпуснато състояние на организма е особено характерен признак).

Изключително от значение при повръщане и диария е да не се допусне обезводняване на организма. Ето защо дори и при силно гадене и слабост се налага постоянен прием на течности.

 

За колко време преминава
Хранителното отравяне обикновено преминава за няколко дни, дори часа, при повечето хора – за 12-48 часа. Това обаче не важи за всички видове хранително отравяне.

Терапия
При състоянието се налага постелен и специален хранителен режим.

Избягват се твърдите храни, млечните и кофеин съдържащите продукти. За децата задължително се изписва електролитен солеви разтвор.

При тежка диария и/или повръщане, особено при малките деца, може да се наложи вливане на венозен разтвор за избягване дехидратацията и солевия дисбаланс на организма, които могат да бъдат фатални.

Лекарства следва да се приемат след консултация с лекар. Хранителното отравяне не се лекува с антибиотици. Медикаментите, които се предлагат свободно в аптеките, трябва да облекчават диарията, но те не трябва да се взимат при наличие на кръв в изпражненията или висока температура. Прегледът от лекар, особено при децата, е задължителен.

При хранително отравяне с риба и морски продукти, както и гъби, се налага посещение в спешен кабинет за пречистване на храносмилателната система и терапия, която да спомогне елиминирането на токсините от организма.

 

Усложнения
Дехидратирането на организма е най-честото и вероятно усложнение при хранително отравяне. При някои видове, според причинителя, са възможни макар и рядко развитие на артрит, проблеми с бъбреците, увреждане на нервната система, оток и възпаление на тъканите около сърцето.

При лекар задължително:
Лекар задължително трябва да се потърси при: кръв или гной в изпражненията, силна нестихваща болка в корема, симптоми на дехидратация като световъртеж, замаяност, главоболие от светлина, диария и висока температура над 38 оС, особено при децата, след пребиваване в чужбина.

Консултацията с лекар следва да се предприеме и когато:

диарията продължава повече от 2 дни при децата и 5 при възрастните,
когато кърмачето повръща повече от 12 часа,
при повръщане и/или диария при бебета до 3 месеца.

Спешна помощ трябва да се потърси веднага при:

силно кървене или наличие на черни или тъмночервени изпражнения,
при хранително отравяне след консумация на гъби, риба и морски деликатеси, ботулизъм,
при поява на сърдечна аритмия.

източник puls.bg

Коментари