Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Хитозан chitosan-блокер на мазнините

3
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Какво представлява Chitosan?

 

От черупковите организми ,като скариди, раци или омари се извлича фибра наречена Chitosan.Хитозан може да бъде открит и в някои гъби и дрожди.Chitosan е химически обработена форма на хитин/ Chitin,който е биополимер на целулозата .

Първоначално се хитозан се употребява  за пречистване на вода в пречиствателни станции,поради свойството си да се свърза с тежки метали,масла и други замърсители.В днешно време употреба на хитозан се свързва с понижаване на холестерола и телесното тегло!

Качествена хранителна добавка chitosan цена:

►HCA Chitosan Scitec

►Chitosan 500 мг  Now Foods

►Chitosan 350mg. HAYA LABS

Хитозан препоръчителна дневна доза:

Прием на Chitosan с цел загуба на тегло до 2,4 грама на ден.

Каква функция извършва Chitosan?

Хитозан действие

 

Основен хитозан ефект:при взаимодействия Chitosan може да има както положителен,така и отрицателен заряд. Или иначе казано Chitosan има положителен заряд,който привлича отрицателно заредени вещества като липидите (мазнини).

 

► Ако човек приема Chitosan заедно с храни,които имат високо съдържание на мазнини,те ще се свържат с него по време на храносмилането и ще бъдат отделени от тялото преди да бъдат абсорбирани,и по този начин няма да се „складират” като телесни мазнини.

►Chitosan capsules се счита за блокер на мазнините,защото блокира натрупването на подкожни мазнини.

► В хитозан форум се отчета неговия мощен ефект да се свързва със седем пъти по-голямо количество мазнини от собственото му тегло. След като липидите се прилепът към Chitosan, те се изхвърлят от тялото чрез отделителната система.

► chitosan plus е основно средство за понижаване на холестерола и триглицеридите,затова  е много  полезен за хора с високи нива на холестерол

►Chitosan fortex също помага за избавяне от излишните килограми,но трябва да се използва като малка част от диетата заедно с другите препоръчани добавки за отслабване.

►Chitosan complex също има положително въздействие върхусърдечно-съдовата система.

►С прием на хитозан таблетки  се контролира и нивата на  кръвната захар

 

Какво казват учените за Хитозан ?

 

 Както се очаква за продукти от такъв произход,изследванията са съсредоточени във възможните ефекти на Chitosan върху холестеролните и триглицеридните нива. Изследвания на животни и хора показват,че Chitosan ефикасно намалява холестерола и триглицеридите,дори повишава нивото на HDL („добрия”) холестерол и намалява това на LDL („лошия”) холестерол.

 

 Друго проучване показва,че мъже,които използват до шест таблетки/дневно Chitosan имат спад на целия холестерол с 11 единици и увеличение на HDL (полезния холестерол) за период от две седмици. По-високи количества при животните – до 5 % от диетата,ни показват още по-впечатляващи понижения на холестеролните нива и съответно повишение на HDL нивата.

 

 В промишлена употреба Chitosan се използва заради свойството си да се свързва с мазнини,заради ефекта му върху холестерола,заради жлъчката и заради невъзможността да бъде усвоен. Относно действието му при излишните килограми,няколко малки проучвания показват,че има значително действие с Chitosan,докато пък по-голямо и по-скорошно изследване заключава,че няма никакъв подобен ефект. Разликата може би идва от дозировката при различните проучвания.Както при carnitine и CLA,дозата,при която има ефикасно действие е вероятно много по-висока от тази препоръчвана на етикета на повечето такива продукти. 

 

Хитозан странични ефекти:

Съществува възможност за алергия при хора , които са алергични към миди. Клинични изследвания съобщават за няколко редки нежелани реакции, като метеоризъм и запек. Хитозан се характеризира също с е относително ниска токсичност.

 

Препоръки относно прием на хотозан

Хитозан противопоказания и взаимодействия

 

В мазнините се съдържат много допълнителни важни хранителни вещества като мастноразтворимите витамини E, A, D, F, K и действието на Chitosan да  блокира усвояването на мазнините , може  да доведе до недостиг на тези и други хранителни вещества.

Както Chitosan не допуска  усвояването на мазнини,то също така и не позволява приема на допълнителните мастни киселини (EFA’s)в организма , от които всички се нуждаем,за да сме  здрави и със стегнато тяло.

Chitosan може също да понижи усвояването  на минерали – проучването е  при животни и отчита,че минералната абсорбция и костнатата плътност са намаляли,защото са хранени с Chitosan.

 Във връзка с темата за мастноразтворимите витамини,проучване е показало бързо намаляване на нивото на витамин Е. Други изследвания  върху животни показват намаляне на растежа от прием на големи количества Chitosan. След като се стига до дефицит тоест недостиг на всяко от изброените по-горе хранителни вещества,което  може да повлияе на здравето ми в дългосрочен период,аз бих се замислил над дългосрочната употреба на хранителна добавка Chitosan.

► Най-добрият съвет до момента за хората,които се интересуват от употребата на Chitosan е да го приемат  в точно определен период от диетата си най-добре  8 – 12 седмици максимум.Трябва задължително да се приемат допълнително мастноразтворими витамини, минерали,  мастни киселини и да има интервал най-малко 3 – 4 часа от приема на Chitosan,за да се предотвтратят всякакви възможни  дефицити,които може да възникнат.

► А ето и още един полезен съвет при употребата на Chitosan. Той формира гел с мазнините,жлъчката и холестерола и след това този гел се изхвърля. Доказано  е,че ако се добави витамин С към приема на  Chitosan се подобрява по-нататъшното формиране на гела. Или така казано, добавянето на 100 mg – 200 mg витамин С към Chitosan (като и двете трябва да се взимат 30 – 40 минути  преди хранене,тоест на гладно с голяма чаша вода) може значително да  подобри ефективността му.

 

 Chitosan може да бъде умерена част от основния план за да се избавите от мазнините,но ще е грешка,ако разчитате изцяло на него като основен метод,за да отслабнете. 

 

Прочети още по темата:

►Фет блокери и карбо блокери

►Холестерол в норма

► НСА