Лазерна епилация при подрастващите

3
Добави коментар
imarh
imarh

Твърде младо ли е вашето дете за лазерна епилация? На този въпрос можете да си отговорите едва след като узнаете няколко ключови фактора.

Лазерната епилация е изключително безопасен и ефективен начин за премахване на нежеланото окосмяване по цялото тяло. С набирането на популярност на тази процедура все повече тийнейджъри проявяват нарастващ интерес към нея. Не са малко клиниките, които отварят вратите си за тийнейджъри, но обичайната практика е да не се приемат пациенти по-млади от 12-годишна възраст. Въпреки че процедурата е относително безопасна, все пак съществуват рискове от леки изгаряния или промени на пигментацията, които могат да се окажат проблематични при децата.

Дискомфортът при процедурата също може да е предизвикателство за децата, въпреки че има редица кремове, които е препоръчително да се използват преди процедурите.

Тъй като целият процес отнема време, може да се окаже трудно за децата да не се движат до завършване на процедурата. На възраст 12-13 години повечето хлапета успяват да се справят с лечението, но ако са по-малки препоръчваме да се насочите към специалист с богат опит в работата с деца.

Мнозина лазерни специалисти избягват да прилагат епилация върху тийнейджъри поради различни причини. Най-голямата пречка са младежките хормони, които предизвикват скоростен растеж на окосмяването дори и след лечение с лазер. Процедурата премахва окосмяването, което в момента израства, но няма никакъв ефект върху това, които ще се развие седмици или месеци след лечението. Много тийнейджъри се нуждаят от лазерно лечение по няколко пъти на година, за да поддържат желания резултат. А това за доста родители е непосилна задача поради факта, че лазерната епилация е по-скъпа от останалите методи за обезкосмяване.

Ако все пак родителят и неговото дете решат да се насочат именно към тази процедура, съветваме да потърсят лекар, който да предложи най-подходящия лазер за кожните тонове и цвета на окосмяването на пациента. Имайте предвид, че лазерната епилация не бива да се прави върху почерняла от слънцето кожа – обичайна за тийнейджърите, особено за онези, които прекарват дълго време на открито или които имат склонност към солариумите.