Къркорене на корема – причини и как да го избегнем?

44
Добави коментар

Къркорене на корема – причини и как да го избегнем?

Къркорене на корема е едно неприятно усещане и чувство на дискомфорт. Има доста неща изписани по темата, но истината е, че този проблем винаги си стои на дневен ред.

Самата перисталтика на стомаха  и шумовете, които нашият корем издава се контролират много трудно.

Проблеми с перисталтиката на стомаха

Трябва да сме наясно за причините, които създават това движение на червата ни в коремната кухина за да  го предотвратим до колкото е възможно.

Както повечето хора знаят – храната, която приемаме тръгва от устата ни и изминава един доста дълъг път през различни органи и тръби, през различни преходи и свършва при ануса.

Къркоренето на стомаха болестно състояние ли е?

Именно това движение на храната през този път е нашият така наречен проблем.

Движението се извършва чрез мускулните контракции, които насочват съдържимото от стомаха към и по червата – перисталтика.

Другата  функция на червата е да размества и разбърква храната и течностите, като ги прави на каша извесна под името „химус”.

Именно  този процес на предвижване на химуса, при което се отделя въздух и газообразни вещества, получили се от смесването на различните хранителни вещества и разграждащи ензими е къркоренето на червата.Интересното в това е, че самото къркорене не е само когато стомахът е гладен.

Като цяло  шумът е по-отчетлив, когато има в стомаха храна  или в тънките черва. Всъщност кога коремът ни издава звуци?

Два часа след изпразването си, стомахът започва да отделя хормони, които стимулират локалните нерви. По веригата от нервни връзки мозъкът получава съобщение, в отговор на което издава „заповед“ за стартиране на перисталтиката.

В резултат на това се извеждат остатъци от стомашно съдържание от преди. Освен това движението създава усещане за празен стомах и необходимост от нова порция храна.

Свиването на мускулите на червата обикновено се извършва периодично на час в продължение на 10-20 минути до момента, в който не се поеме ново количество храна.

Като знаем вече каква е храносмилателната система  е възможно да помислим за варианти за контрол на шума, който издава коремът. Специалистите са на едно мнение а именно да се хапва редовно през деня като се поемат малки количества храна.

Да се избягват храните съдържащите висока концентрация на въглехидрати, като например – тестени изделия, сладкиши и други. Разбира се може къркоренето да е причинено от болен стомах или друго заболяване на храносмилателната система (раздразнено черво). Тогава е необходимо обезателно консултация с лекар.