Бедреница, Див анасон или Горски анасон

3
Добави коментар

Синоними: Каменоломков анасон, див анасон, горски анасон.

Описание: Многогодишно растение достигащо до 60 см. височина. Листата и стъбла се използуват прясно нарязани, докато са млади и крехки. Листа за сушене се събират преди цъфтежа май, като се сушат на сянка.  Коренищата се  събират обикновено през пролетта или късната есен. Стъблата са кухи отвътре, отвън голи, покрити с мъх и имат нишковидни канали. Цветовете са малки, бели, с пет венчелистчета, пет тичинки и един плодник.

Размножаване: Размножава се чрез семена. В благоприятни условия, семената покълнат през април, малко след като снегът се топи. През май, се показват над повърхността на почвата.

Разпространение: Расте по сухи запустели места, в храсталаци и горски места из цялата страна.

Използваема част: Корените, листата и стъблата. За медицински цели се използват корените. При събирането на суровините не трябва да се унищожават, а се отделят (10-15%), които се запазват за семена и вегетативно размножаване.

Химичен състав: Етерично масло, съдържащо лактони, сапонини, танини, захар, смола, гума, скорбяла. Освен това,  билката съдържа значително количество соли (калиеви и калциеви).
Действие: Отхрачващо, разтварящо секретите, противовъзпалително и обезболяващо действие. Билката притежава умерено изразено антисептично действие. Увеличава отделянето на урина.

Приложение: При остри и хронични възпалителни процеси на дихателните органи: фарингити, ларингити, бронхити, трахеити, бронхиална астма. При възпаление и болки в стомаха и червата, при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при възпаление на очната лигавица. Външно под формата на лапи се прилага при инфектирани рани. Като подправка в кулинарията се използува корена. Използва се за приготвяне на варена и печена риба, добавя се в картофени и зеленчукови супи, салати, сосове, домати и карфиол и към ястия с яйца и сирене.
Начин на употреба: Около 2 чаени лъжички от билката се запарват с 400 мл. вряща вода. След като запарката престои 1 час, се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.