Осъмваме с широко затворени очи

1
Добави коментар

Осъмваме с широко затворени очи
Публикувана 15.06.2011 11:37

Осъмнахме с курбан. Отново. Десетима загинаха. Тази нощ. Отново са жертва най-беззащитните и обикновени хора. Вероятно повечето са събирали пари от смешните си заплати, за да отидат на море с автобус. Скромно и семпло. И оказа се невъзможно.

Екпертизи, обвинения и дела срещу фирмата-превозвач и шофьора й, новина, за която медиите ще говорим месеци, политиците ще си прехвърлят вини и още, и още…Глупости.

Ще обвиним и луната, заради първото тази нощ лунно затъмнение и влиянието й върху поведението ни.

Ако имаше поука от всичко, което ни се случи само през последните 3-4 години може би този инцидент нямаше да го има.

По същия начин, пак през лятото беззащитни деца потънаха във водите на река Лим. Прословутото неизправно корабче отне живота на сънародниците ни в Охрид. На този Великден отново дадохме жертви в Симеоновград. Навръх Великден. Това ако не е знак Свише!!! Не си задавайте въпроса: Защо все на нас? Правилният е: Какво правим, за да не се повтаря. Нямам време да ровя статистиката, по памет се сещам за децата в „Индиго“ преди Коледа, за нашите войни, върнати от мисия преди Нова година в ковчези, сестрите Белнийски и още, и още… Колко са точно? Не случаите. Не броят на жертвите, а загиналите и пострадалите в тях. Хора. Защото те са като мен и теб, оставили белег върху близките си. Тази раната не минава. Просто боли по-малко.

Пак повтарям, ще потретя и попетя: Какво правим, за да не се случва всичко това отново и отново? Кое ти дава спокойствие, че следващият няма да си ти?

Идват избори. Въпрос първи за всеки кандидат. Чакам отговор. Незабавно!

Иначе ще си остана с широко затворени очи. Вие също.

Автор: Огняна Генева