ИЛИАНА БЕНОВСКА: Преди да има употреба – чети листовката, че после да не плачеш…

2
Добави коментар
vedar
vedar

ИЛИАНА БЕНОВСКА: Преди да има употреба – чети листовката, че после да не плачеш…

18-06-2011 15:51

 

Коментар на водещия

 

Аз, Беновска, Илиана, политически журналист и създател на „Радио К2″ преди 2 седмици поисках с Отворено писмо до Висшия Съдебен Съвет да се изтегли публичен жребии, пред микрофони и камери , за да стане ясно най-сетне на обществото манипулира ли се изборът на съдии по определени дела… Поисках и да ме поканят „ако се решат“ и да им демонстрирам как се манипулира системата.

 

Цели 14 дни ВСС се опитваше  да се измъкне от отговор на простичкия ми  въпрос – Вие, които сте на върха на правосъдието ,съгласни ли сте да се тегли публичен жребии ? Отговорът също трябваше да е простичък – да , съгласни сме, не, не сме съгласни!

 

Ако не сте  – защо, има ли нещо за криене? Накрая ВСС се опита да ме приспи, а с това и да приспи  общественото внимание – получих в отговор писмо  с общи лафове – кога и как била създадена компютърната  система за случаен избор на съдии, колко проверки били й правили от 10 години насам, какви правила създали за прилагането й, за разни софтуери, компютърджии, тъмни стаички или поставени на видно, за гражданите ,компютри, за разни европейски директиви, папки и прочее излишни  думички в мнооого страници и приложения …

 

И нито дума в отговор на моя, повтарям, простичък въпрос – съгласен ли е ВСС да се покаже публично, на живо, пред журналисти, пред цяла България, как се тегли жребии кой да е съдия по някое дело… Е, няма как човек да не си помисли, че има нещо, не, може би ,много неща за криене, нали? Странно е  и че писах до членовете на ВСС, а получих писмо от  председателя на комисия „Професионална квалификация, информация, технологии и статистика“ .

 

Ама, уважаеми върховни магистрати, аз не питам за компютрите, питам за хората, които управляват тези компютри, не е ли ясно?

 

Но ето, например, Председателят  на Върховния Касационен съд и член на ВСС по право проф. Лазар Груев разбра какво искаме и отправи покана чрез  ефира на  „Радио К2″  във Върховния Касационен Съд,  съда, който той ръководи да се извърши публично, пред  медиите теглене на жребии за съдии по дела! И го направи без колебание.

 

Струва си човек да се замисли колко са властовите центрове във ВСС и кой от тях командва парада в съдопроизводството на България? А, ако се замислим и още малко, ще се запитаме и срещу какво или колко се решават един дела така, а други – онака?

 

Скандалното е , че въпросът ми иска ли  ВСС да покажат публично как се избират съдии по дела  изобщо не е поставян за разглеждане на заседание ?! За това са ме и пуснали по пързалката  – да ми отговори комисия.  Хитричко. Да приложим стария , от едни други времена ,маниер – тури една комисия да се занимава с проблема , да  се забатачи  и тези , дето много питат да се уморят и да се откажат, така ли ?

 

Хитричко, ама няма да стане…

 

Уважаеми членове на ВСС, вие сте еманацията на съдебната система, аз пък ще ви кажа, че няма да се откажа да ви моля да демонстрирате  пред обществото как всеки божи ден се нагласят съдии по определени дела. И, за това едни ,които са потърсили правосъдие  успявят в съда, други -не. Познайте от един път какъв чудничък живот си живеят помагачите на успяващите да се сдобият с нужните им съдебни актове!

 

Уважаеми членове на ВСС, уведомявам ви, че ще сезирам  Европейската  Комисия  за напрозрачност в работата ви. Въпросът как точно се разпределят съдиите по делата е очевидно много горещ, защото в състезанието за поста шеф на СГС всички претенденти, с изключение на избраната, го поставиха като първостепенен в своите концепции.

 

Нека ВСС не забравя и , че „Радио К2″ има и личен опит по тази тема от многобройните делата, които водихме , след като с измама и незаконно ни бяха отнети за цели 4 години лицензиите .

 

И накрая да ви попитам, какво търси във вашия върховен орган бившата съдийка, заместник-председател на СГС и шеф на ФО Костадинка Наумова , която си беше седнала на очилата,за да не види как се крадат лицензиите на „Радио К2″?! И, второ,  защо председателят на КРС Веселин Божков, който ми поиска 300 000 евро ,за да изпълни разпореждане на ВАП е оправдан от СГС и продължава с кеф да коли с тъп нож нас, ползувателите на мобилни телефони и да раздава предизборно  лицензии за радиа и телевизии  на „свои“ хора  ?

 

Казвам всичко това с ясното съзнание, че на някои може и да им дойде на ум да ме подведат под наказателна отговорност или да ми пуснат компромати… Давайте. Нали, знаете вица – кой, каквото го влече…

 

За финал, позволете ми, преди разпозналите се , като „засегнати“  да са опитат за запушат устата на  радиото, да поздравя всички – в кавички  „пазители на закона“ – със следващата хубава  песен.Тя ще е поздрав към вас всеки ден, уважаеми членове на ВСС, докато не дадете ясен отговор пред обществото какви ги вършите в тоя върховен орган ва съдебната власт и дали решенията ви са , както пише в закона „по закон и убеждение“ или защото сте послушни кукли на конци в ръчичките на всеки, който е обяздил властта. Само не забравяйте, че властта е временна, а доброто си име губиш веднаж и завинаги…

 

Вие слушате „Радио К2″ . Аз съм Беновска, Илиана.

 

Чуйте целия коментар ТУК