Упражнения и предсезонна физическа подготовка за футболисти в стил Жозе Моуриньо

3
Добави коментар

Ваканцията за излезлите във ваканция футболисти на Реал Мадрид завърши. Треньорът на носителите на Купата на Испания иска всички негови подопечни да се върнат във „Валдебебас“ във форма, активни и с желание за работа. Именно заради това всеки един от отбора замина на почивка с индивидуален тренировъчен план.

Първите 12 дни от свободните 35 такива, са напълно достатъчни за релакс и тотално изключване, според Жозе и неговите асистент треньори. В тези почти 2 седмици, футболистите на Реал Мадрид могат да си позволят и някои капризи що се отнася до храненето. На 3 юни тази първа фаза свърши и онези, които не участваха в официални срещи и контроли със своите национални отбори, вече започнаха активна подготовка за връщане в игра. Руи Фария е поставил на всеки футболист индивидуална тренировъчна задача, наблягайки най-вече на слабите зони и тези с бивши контузии.

 

Адан, Марсело, Карвальо, Кака, Лас, Гранеро, Серхио Каналес, Педро Леон и новите попълнения Сахин, Алтинтоп и Кайехон вече са активни.

 

Останалите, които играха за своите селекции – Касияс, Арбелоа, Албиол, Серхио Рамос, Кристияно Роналдо, Бензема, Шаби Алонсо, Озил и Кедира ще започнат с леки тренировки от следващата седмица. Участниците в Купата на Америка – Гарай, Гаго, Игуаин и Ди Мария за сега остават извън специфичната предсезонна физическа работа.

 

Домашната т.е тренировъчният план за ваканцията включва тичане, коремни преси и раздвижване чрез практикуване на друг вид спорт, който да не е футбол – баскетбол, тенис, плуване. Това е най-добрият начин, за да се „подпали“ моторчето наново и да се изгорят натрупаните калории. Всеки един от отбора има специфичен тренировъчен план, съставен на базата на личната характеристика и мускулатура, също и според броя мачове през сезона и контузиите. Кака, например, трябва да продължи да подсилва адукторите и четириглавия бедрен мускул.

 

Препоръчителни са алтернативните на футбола спортове, но не и рисковите такива. Основната цел е да се поддържа добър мускулен тонус преди началото на предсезонната подготовка. Храненето също е важно. Особено след първите 12 дни от ваканцията, когато са позволени хранителни капризи. Може да яде всичко, но внимателно и със съзнанието, че на 11 юли започва сериозната предсезонна физическа работа и килограмите „ще натежат“.